Left Right
scrollTop top

Citytrip Lyon: waarom je hier op weg naar het zuiden echt eens moet stoppen


Citytrip Lyon: waarom je hier op weg naar het zuiden echt eens moet stoppen

Bijna iedereen is wel eens in Lyon geweest, maar lang niet iedereen heeft de stad bezocht. Op weg naar het zuiden rijd je via de snelweg bijna recht door Lyon. Stop volgende keer toch maar even en boek een overnachting, want Lyon is veel meer dan een stad langs de Route du Soleil.

Of je nu echt een citytrip naar Lyon moet boeken, dat mag je zelf beslissen. Maar als je er toch met de auto passeert, dan kan je evengoed een extra dagje aan je vakantie breien en de stad bezoeken. Lyon is op en top Frans, en combineert vrij mooi weer met lekker eten. Het is een voorproefje van wat je in de Provence te wachten staat.

Bezienswaardigheden

Lyon heeft net zoals Parijs veel cultuur en geschiedenis. Alles ligt echt dicht bij elkaar, want Lyon is veel kleiner dan de hoofdstad van Frankrijk. De stad is veel properder en de mensen zijn er gemiddeld ook een pak vriendelijker. Je hoort het: als je geen fan bent van Parijs, dan zou je Lyon wel eens geweldig kunnen vinden (wil je toch naar Parijs, dan hebben we hier tips voor je). En de bezienswaardigheden zullen je stuk voor stuk verrassen. Enkel Venetië heeft nog meer renaissancegevels dan Lyon. De stad is bijgevolg bekroond met het etiket van Unesco Werelderfgoed.

Liefst twee rivieren stromen door Lyon, waardoor de stad eigenlijk in drie stukken is opgedeeld. De Rhône splitst zich op en vormt een zijrivier, de Saône, die vanuit Lyon een eigen koers volgt. Tussen de twee rivieren ligt Presqu’île, een eilandje waar Lyon het meest tot leven komt. Behalve schitterende gebouwen vind je er ook indrukwekkende kathedralen. Dit is het meest historische deel van Lyon, dat dus door Unesco beschermd wordt.

Waag je zeker aan de klim naar de Basilique Notre Dame de Fourviere. Behalve de prachtige constructie kan je er ook genieten van een indrukwekkend uitzicht over de hele stad. Bij mooi weer kan je heel ver kijken. Het is even puffen om er te geraken, maar het is echt de moeite waard. Voorts zijn ook het museum voor Schone Kunsten, gelegen in een klooster uit de 17de eeuw, en de werkmanshuisjes in het oude Lyon de moeite voor een bezoekje waard. Plan gewoon een stadswandeling van een paar uur!

Istock

Eten en drinken

Het leuke aan cultuur in Frankrijk is dat lekker eten en drinken nooit ver weg zijn. De Rue Mercière is de ideale plaats als je honger krijgt. Hier liggen heel wat restaurants en bars. Wat mag je zeker niet missen op de menukaart? Beroemd is de charcuterie van Lyon, en bestel daar zeker een glas Beaujolais bij. Voor de rest kan je er genieten van het beste wat de Franse keuken te bieden heeft. In de zomer doe je dat op een terrasje uiteraard.

Er zitten ook heel wat getalenteerde jonge koks in Lyon. Le Garet, Daniel et Denise, Les Pralins en Le Stamtich zijn enkele voorbeelden van restaurants die een bezoekje waard zijn als het iets meer mag kosten en je van lekker eten houdt.

Istock

Cultuur en nachtleven

Als je een nachtje blijft slapen, kan je natuurlijk ook aan het uitgaansleven in de stad deelnemen. Lyon is een dynamische stad met creatieve mensen. Op dat vlak kan je de stad ook wel een beetje vergelijken met Berlijn. In de Marché Gare kan je naar indie-muziek gaan luisteren. Le Sucre is meer geschikt voor wie van dance en electro houdt. Nog meer indie vind je dan weer in Transbordeur en in Epicerie Moderne. En zo valt er nog vanalles te ontdekken.

Ook voor kunst is Lyon een goede stad, want je vindt er genoeg galerijen. Een stuk of 15 zelfs, een initiatief van de lokale overheid. En ook in de filmwereld heeft Lyon een belangrijke rol. De gebroeders Lumière zijn er opgegroeid en speelden er hun eerste film. Villa Lumière is het museum dat je onderdompelt in de wereld van de film en je de uitvindingen van de broers toont.

Istock

Hoe naar Lyon reizen?

Veel mensen zullen met de auto naar Lyon rijden, maar het kan uiteraard ook perfect met het openbaar vervoer. Met de trein ben je relatief snel in Lyon.

Het klimaat van Lyon ligt ergens tussen dat in België en het zuiden van Europa. In de zomer kan het er bijgevolg heel warm worden, wat iets minder ideaal is voor een citytrip. Ga je echt naar Lyon om de stad zelf te bezoeken, dan is het misschien aan te raden om in het voorjaar of het najaar te gaan.

De vergelijking met Parijs in het klein is terecht. Maar Lyon is op alle vlakken een veel aangenamere stad. Dus niet twijfelen, Lyon is echt een citytrip waard.

Istock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899