Citytrip naar Kreta? Dit is wat je moet weten

Citytrip naar Kreta? Dit is wat je moet weten

Kreta is één van de bekendste Middellandse Zee-eilanden. En terecht ook, want de regio is prachtig en er valt heel wat te beleven op het eiland. Zo ziet je reisje naar Kreta eruit. 

Kreta is het meest zuidelijke eiland van Europa en heeft werkelijk alles. Op het Griekse eiland vind je een overvloedige verscheidenheid van bergdorpjes, lange zandstranden, rotsachtige baaien en het nachtleven. Er zijn enkele prachtige bergketens en rustige locaties, maar ook plekken om te watersporten en zeeën. Wat houden wij toch van de landen en steden rond Middellandse Zee.

Daarnaast heeft Kreta ook een magische uitstraling. Dankzij de mooie zeeën en ruige bergen, lijkt het grootste eiland van Griekenland wel uit een sprookje te komen.

Veel natuur in Kreta

Dankzij de mooie natuur, heeft het eiland een overvloed aan dieren in het wild, planten en bloemen. Daarnaast kan je in Kreta ook nog eens proeven van de lekkerste olijfolie, heerlijke kazen en aromarijke koffie.

Verder heeft Kreta ook nog heel wat geschiedenis en leuke tradities. Het zal je waarschijnlijk snel opvallen dat het volk heel gastvrij is en dat ze de bezoekers graag verwelkomen met muziek, kunst en eten. In Kreta vind je een mooie combinatie van de Europese kenmerken en lokale tradities. Wat een zalige regio met wonderlijke monumenten en een verrijkende ervaringen! Het wordt echt tijd om het eiland eens te verkennen.

Wanneer naar Kreta gaan

Als je een citytrip plant naar Kreta en graag wil zwemmen en genieten van het mooie weer, kan je best tussen mei en oktober naar het eiland gaan. Jammer genoeg stijgt niet alleen de temperatuur van het water, maar ook het toeristenaantal. Als je toch warm water wil en minder toeristen, zijn de maanden mei en oktober ideaal. Dan heb je weinig toeristen, rustige stranden en lekker weer.

Wil je liever op je centjes letten? Dan zijn de maanden april, mei en oktober ideaal. Tijdens deze maanden zal je meer kunnen genieten van goedkope hotelprijzen. Eten, drinken en vervoer zijn eigenlijk heel het jaar door aan de goedkope kant.

Kreta doe je trouwens best met de auto. Zo kan je de verschillende regio’s van het eiland verkennen zonder rekening te houden met transportmiddelen. Er zijn heel wat verhuurbedrijven die je hierbij helpen.

De plaats waar je reis begint of eindigt: Heraklion

De meeste reizen in Kreta beginnen of eindigen in de hoofdstad. Heraklion is de grootste luchthaven van het eiland, dus de kans is groot dat je ook hierop landt. Verder is het ook de thuisbasis van de belangrijkste haven van Kreta.

Uiteraard heeft Heraklion ook nog als hoofdstad en alle typische kenmerken die meeste hoofdsteden hebben. Denk maar aan een Starbucks, Archeologisch Museum en heel veel verkeer. Deze kenmerken vind je ook in deze Europese steden die ook een citytrip waard zijn. De stad is trouwens een goede plek om een dag te bezoeken voordat je naar de rest van het eiland gaat verkennen.

De oudste stad van Europa: Knossos

Zo’n vijf kilometer van Iraklion, vind je de oudste stad van Europa: Knossos. Hier tref je ook het Minoïsche paleis dat je zeker moet gezien hebben als je naar Kreta gaat. Het gebouw was ooit een ceremonieel en politiek centrum van de Minoïsche beschaving en cultuur. Daarnaast heeft het paleis ook nog meer dan 1.200 kamers.

Het Arkadi-klooster

In de buurt van Rethymnon vind je het Arkadi-Klooster dat werd gebouwd in 1587. Het is de thuisbasis van één van de mooiste Venetiaanse kerken op het eiland. Tijdens de 19de eeuw was het klooster één van de meest welvarende op het eiland en diende het als een belangrijk verzetscentrum tegen de Ottomanen.

Tijdens de opstand van 1866 verstopten dorpsbewoners en guerrillastrijders zich in het gebouw. We zeiden toch dat je veel over de geschiedenis zou leren in Kreta?

Een beetje adrenaline op de Samariakloof

De Samariakloof is de langste van Europa en tegelijk ook één van de meest opwindende dingen die je kan doen. Het parcours is zo’n 18 kilometer waardoor je verschillende knappe uitzichten hebt. Ben je avontuurlijk? Dan zijn deze bestemmingen iets voor jou: 10 reizen die échte avonturiers zeker moeten maken in hun leven.

Normaal gezien zijn wandelingen altijd wel leuk om te doen, maar de deze is wel heel uniek. Vooral tijdens de zomermaanden kan de wandeling wel spannend worden in de hitte, maar uiteindelijk word je echt wel beloond met een prachtig uitzicht over de Libische Zee. Eén tip: neem veel water mee!

Het strand van Kreta

Balos is misschien één van de bekendste stranden van Kreta, maar dat is met een reden. Het strand ligt aan de uiterste westpunt van Kreta, voorbij Kissamos. Je moet slechts één euro betalen om toegang te krijgen en voor de rest moet je alleen maar te genieten van een paradijselijke setting.

Eens voorbij de ingang, moet je naar beneden wandelen. Je wordt al meteen getrakteerd op een prachtig uitzicht. De hele weg naar beneden heb je een zicht op het strand van Balos en alle verschillende kleuren blauw die eromheen liggen. Zorg zeker voor wat water, want het duurt wel even vooraleer je beneden staat. Maar nadien kan je weer lekker chillen hoor.

Als je kiest voor een dag strand, is de deze wel ideaal. De uren die je hier spendeert zullen zeker ontspannend, fris en idyllisch zijn. Je kan nadien ook een ezel nemen voor 5 euro om weer tot de top te geraken.

Gek van het strand? Dit zijn de mooiste stranden ter wereld.

Of liever Elounda?

Als je lekker wil ontspannen in Kreta, kan je ook naar het bekende Elounda. De regio telt heel wat resorts en mooie hotels. Ook hier kan je, net zoals in andere badplaatsen, genieten van een rustige omgeving met kalm en helder water.

Je hebt hier trouwens een prachtig uitzicht op het kleine eiland Spinalonga. Deze regio is eigenlijk perfect om te verblijven, maar dat komt wel met een prijskaartje. Elounda is wel iets luxueuzer dan andere badplaatsen.

Feest in Malia en Chersonissos

Kreta is zonder twijfel een ideale plek om te feesten. En één van de feestplekken van het eiland is zeker Malia. Hier moet je gewoon naartoe als je wil gaan drinken, eten en feesten met gelijkgestemde jonge vakantiegangers. Verwacht je maar aan honderden anderen die ook graag hetzelfde willen doen. Maar dat vinden we niet erg hé? Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!

Niet ver van de stad Heraklion ligt Chersonissos, waar je ook goed kan feesten. In deze regio vind je trouwens goedkope accommodaties, dus als je niet veel geld wil uitgeven aan een verblijf, moet je hier eens een kijkje nemen. In Chersonissos vind je veel kleine Griekse dorpjes om in rond te wandelen en te genieten van de sfeer in Kreta. ’s avonds is het dan tijd om een stapje in de wereld te zetten.

Leer Zeus kennen in Kreta

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de Griekse mythologieën. Zo speelt een verhaal van Zeus zich eigenlijk af in Kreta. Er wordt gezegd dat Zeus op het strand van Matala kwam in een gedaante van een stier. Hier zag hij Europa, de dochter van de koning van het rijke Sidon of Tyrus, en heeft hij seks met haar.

Of het Matala-strand romantisch is of niet, laten we in het midden. Maar het is wel een prachtig strand met indrukwekkende rotswanden en grotten om te verkennen. Het zeewater is hier uiteraard ook mooi blauw.

Vergeet het centrum van Kreta niet

In het centrum van het eiland vind je Rethymno die je zeker niet mag missen. De oude stad van Rethymno is heel levendig en bruist van vrolijke mensen. Hier tref je de echt de gastvrijheid van Kreta.

Voor Rethymno zou je eigenlijk twee dagen moeten uitrekenen. Het is een kleurrijk kustplaatsje met het beste nachtleven op Kreta. Daarnaast kan je ook een hele dag verdwalen in de zijstraten, steegjes en geplaveide straten. Maak hier ook de mooiste foto’s van de kleurrijke gebouwen. Hier vind je tips over hoe je de mooiste vakantiefoto’s neemt. Likes gegarandeerd!

Je treft hier niet alleen mooie gebouwen en een toffe sfeer, maar ook heel wat geschiedenis. Bezoek hier zeker de oude ruïnes om de echte Griekse geschiedenis te beleven. Verder kan je ook nog genieten van een mooie wandeling langs de haven en lekker eten in één van de vele restaurants.

Als je ook een bezoek wil brengen aan het nabije Griekenland, moet je dit eens bekijken: Citytrip Athene: deze hippe en moderne wijken zijn de hotspots van de hoofdstad van Griekenland.

Gesponsorde artikelen