Citytrip naar Sicilië? Da’s genieten van een prachtig eiland

Citytrip naar Sicilië? Da’s genieten van een prachtig eiland

Sicilië is één van de mooiste eilanden in Europa. Je kan daar lekker genieten op het strand en tegelijk ook veel bezoeken. Ideaal voor een citytrip denken we dan! Dit is waarom je nu meteen een ticket moet boeken naar Sicilië. 

Zalig weer en een strandleven

Sicilie is zo’n ideale bestemming als je wat zon wil zien. Op elk moment van het jaar kan je naar het eiland om enkele (of meerdere) zonnestralen te zien. Verwacht geen tropische temperaturen in december, maar de zon kan wel schijnen.

Wil je lekker bakken op het strand? Dan raden wij je aan om tijdens de zomermaanden naar Sicilië te gaan. Dan kunnen de gemiddelde maximale temperaturen stijgen tot zo’n 28 graden. Lekker genieten op het strand! Vergeet gewoon niet dat je geen zand mag meenemen vanop het strand!

In maart, april, oktober en november zal je ook nog kunnen genieten van temperaturen boven de 16 graden, ideaal om in een shirt of een jurkje rond te lopen.

Het strandleven is een beetje anders

Eten en drinken is heel belangrijk voor de lokale bevolking van Sicilië. Daarom moet je zeker niet schrikken als mensen uitgebreide lunchpakketten bovenhalen op het strand.

Denk ook niet dat ze het gewoon houden bij een broodje. Siciliërs gaan er helemaal voor en zorgen voor allerlei lekkernijen op het strand. Logisch toch? Een mens moet eten hé.

In Palermo, een deel van Sicilië, is gefrituurd voedsel erg geliefd. Daarom zal je op het strand ook de mogelijkheid hebben om gefrituurde donuts te kopen. Dat is eens iets anders dan een potje fruit … Het kan goed zijn dat iemand je eten aanbiedt. ’t Is eigenlijk iets heel normaal om te doen.

Dit gaat allemaal gepaard met comfort, wat Siciliërs ook heel erg belangrijk vinden. Ze willen het zichzelf makkelijk maken en optimaal kunnen genieten van een dagje zee. Daarom zal je ook zien dat ze heel wat materiaal meenemen, zoals klaptafels, bestek, parasols, ligbedden, … Alles voor comfort!

Genieten van de natuur in Sicilië

In de Siciliaanse provincie Catania, vind je Europa’s grootste actieve vulkaan, Etna. Deze rokende vulkaan is een natuurlijke attractie die je gewoon moet gezien hebben. Naast het aanschouwen van het natuurfenomeen, kan je ook nog een aantal van de kraters beklimmen. Maar als echt de hoogtes wil verkennen, moet je een kabelbaan nemen vanuit het Rifugio Sapienza-gebouw en dat kost ongeveer 23 euro. Wie echt gek is van spanning moet deze avontuurlijke reizen eens bekijken.

Je krijgt een landschap te zien dat gewoonweg adembenemend is. Wees wel goed voorbereid, want een verandering van de activiteit van de vulkaan kan verandering brengen in temperaturen. Vergeet niet dat de omstandigheden heel snel kunnen veranderen bij vulkanen. Maar Etna staat niet meteen op de lijst van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld.

De Vallei van de Tempels in Sicilië

Als je in Sicilië bent, moet je zonder twijfel de Vallei van de Tempels, een archeologische site in Agrigento, bezoeken. De drie grote Griekse tempelcomplexen van westelijk en zuidelijk Sicilië lijken hard op hetgeen je in Griekenland zou treffen. Niet dat een citytrip naar Griekenland ons niet aanspreekt …

Het bekendste complex is Agrigento dat zich over een uitgestrekt gebied uitstrekt. Het omvat twee bijna complete tempels en de deels gereconstrueerde ruïnes van drie andere. Heel indrukwekkend om te zien.

De stad Palermo

Door de geschiedenis hebben heel wat volkeren het gebied van Sicilië doorkruist. Denk maar aan Feniciërs, Romeinen, Byzantijnse Grieken, Arabieren, Noormannen en Spanjaarden. Hierdoor is de regio een fascinerende smeltkroes geworden vaan verschillende stijlen en dat merk je ook in de straten.

In de regionale hoofdstad van Sicilië valt heel wat te bezoeken. Denk maar aan de glorieuze mozaïeken in de kerk van La Martorana uit de 12de eeuw of de privékapel van Roger II, de Capella Palatina. Als je toch in de buurt bent, kan je meteen een kort tripje maken naar het hoge Monreale, waarvan de kathedraal nog meer verbluffende Normandische mozaïeken heeft. Echt wel de moeite waard!

San Vito lo Capo is ook fantastisch om te bezoeken

Hoewel het één of twee aantrekkelijke historische gebouwen heeft, staat het kleine stadje in teken van ontspanning. Het paradijselijke strand is een toeristenoord waar je even kan rusten. Het is vooral de setting van San Vito die de regio mooi maakt zoals lange strand, bergachtige landschap en vlakke straten. Heerlijk toch, die landen rond de Middellandse Zee.

Ook hier vind je een aantal niet te missen bezienswaardigheden. Denk maar aan het stadhuis uit de 19de eeuw, Palazzo La Porta en de vestingkerk van Santuario di San Vito, het meest opvallende gebouw van de stad. Het complex is opgedragen aan de beschermheilige van de stad en heeft een lange geschiedenis. Het gebouw werd eeuwen gebruikt voor militaire doeleinden voorafgaand aan zijn religieuze herbestemming. Je vindt op het terrein ook nog een klein museum dat je beter informeert over het complex.

En wat dacht je van Villa Romana del Casale?

Het gebouw is ergens gebouwd in de 4de eeuw en bevat enkele van de beste en meest complexe mozaïeken uit het Romeinse rijk. De villa werd even vergeten, maar raakte terug bekend in de 19de eeuw toen de mozaïeken werden gevonden. Eén van de beroemdste stukken in de villa is die van de Bikini-meisjes.

Of het klooster van San Nicolò l’Arena …

Het klooster is een prachtige laat barokke structuur en één van de grootste benedictijnse kloosters in Europa. Het ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het Kathedraalplein van Catania.

Het oorspronkelijke gebouw dat in 1558 werd gebouwd, werd aangetast door een uitbarsting van lava in 1669 en een aardbeving in 1693. Het is wel gerestaureerd volgens de stijl van de tijd, waardoor een interessante architectonische integratie van stijlen is ontstaan.

Koken in Sicilië

Als je op een unieke manier meer wil leren over Sicilië, moet je misschien een culinaire reis maken. Ideaal als je houdt van eten en reizen! Ga langs de beroemde lokale Capo-markt, waar je meer leert over seizoensproducten. Daarna is een bezoekje aan een visboer ook geen slecht idee, om daar een vangst van de dag te kiezen.

Er zijn heel wat koks die kookcursussen geven en je meer leren over de traditionele Siciliaanse recepten. Denk maar aan pasta al forno, arancine, sarde a beccafico en veel meer. Na zo’n cursus zal je zeker ook wat extra informatie krijgen over Siciliaanse wijnen. Lovely!

Gesponsorde artikelen