Citytrip naar Varna: alles wat je moet weten over de stad

Citytrip naar Varna: alles wat je moet weten over de stad

Als je nog een unieke citytrip zoekt, moet je Varna in Bulgarije eens een kans geven. De stad ligt aan de Zwarte Zee en is eigenlijk ook één van de belangrijkste steden van het land. Wij leggen even uit waarom je zeker naar Varna moet gaan. 

Bulgarije telt heel wat prachtige bestemmingen. Naast Plovdiv, de culturele hoofdstad van 2019, is Varna ook een stad die je zeker moet bezoeken.

Varna is de derde grootste stad van Bulgarije en telt meer dan 347.840 inwoners. De stad ligt aan de noordelijke oever van de Zwarte Zee, waardoor de bestemming net iets interessanter wordt. Daarnaast ligt Varna ook op het kruispunt tussen West-Europa en het Midden-Oosten. Deze mix zie je ook in de straten van de stad en dat kan niet anders dan knap zijn.

We moeten er geen doekjes om winden, Varna is een geweldige stad die heel wat te bieden heeft. Maar voor we uitleggen wat je daar kan zien en bezoeken, moet je natuurlijk eerst de praktische zaken weten, zoals wanneer je moet gaan naar Varna.

Wanneer gaan naar Varna?

Als je gezellig wil wandelen door de straten van Varna met het zonnetje op je huid, raden wij aan om de winter te vermijden. In de winter zitten de gemiddelde temperaturen tussen -1 en 6 graden. Als je de winterzon wil vermijden, moet je liever deze bestemmingen een kans geven.

Vanaf april wordt het wel beter. Dan kunnen de temperaturen stijgen tot 15 graden en kan je gerust met een t-shirt of jurk naar buiten. Het is ook vanzelfsprekend dat de maanden nadien alleen maar warmer worden. In juli en augustus heb je het warmste weer, met beide een maximale temperatuur van 27 graden. Tussen april en oktober kan je dus genieten van mooi weer in Varna. Zelfs in november heb je nog maximale temperaturen van 13 graden, dat is niet warm maar ook niet heel koud.

Let wel op dat als de temperaturen stijgen, het toeristenaantal ook mee naar boven gaat. Varna is een opkomende bestemming en trekt toeristen aan van over heel de wereld. Dus als je mooi weer wil en weinig toeristen, raden wij de maanden april, mei, juni, september en oktober aan.

Als de periode niet veel uitmaakt en je gewoon goedkope tickets wil strikken, moet je oktober eens bekijken. Dan kan je al naar de stad vliegen voor 11 euro. In deze maand variëren de terugvluchten van 11 euro tot 35 euro. In deze periode heb je dan goedkope tickets, mooi weer en weinig toeristen. Het is duidelijk: wij gaan naar Varna in oktober. Wil je goedkoop op reis? Bekijk deze budgetvriendelijke bestemmingen dan.

Hoeveel geld heb je nodig in Varna?

Varna ligt in Bulgarije en daar rekenen ze niet in euro’s maar in de Bulgaarse Lev. Eén Bulgaarse lev is zo’n 0,51 euro.

In Varna is het leven eigenlijk best goedkoop. Als we eens bekijken hoeveel één dag in Varna zou kosten, komen we op zo’n 49 euro. Hiermee heb je gegeten, gedronken, activiteiten gedaan en heb je ‘s nachts een dak boven je hoofd. Zo’n prijscalculaties zijn heel handig, maar je moet altijd in je achterhoofd houden dat niet iedereen evenveel uitgeeft. Sommige mensen houden van luxe, terwijl andere liever geen activiteiten doen.

Als we gewoon kijken naar het allerbelangrijkste, namelijk eten en een slaapplaats, zou je gemiddeld 30 euro per dag kwijt zijn. En dan is het aan jou hoe je de rest van je dag invult. Of ja … als je liever luxueus dineert en overnacht, kan de prijs natuurlijk ook wat hoger liggen. Wie minder luxueus eet en slaapt, kan nog minder uitgeven per dag.

Vergeet ook niet dat je je accommodatie meestal op voorhand betaalt. Als je dat doet, geef je per dag nog minder uit in Varna. Met deze tips betaal je minder aan je accommodatie.

Veel geschiedenis in Varna

Varna is de bakermat van de oudste Europese beschaving. In de stad vind je originele artefacten van de oudste goudschatten ter wereld. Maar dat is zeker niet alles. Je treft hier zelfs schatten uit andere periodes en culturen, zoals Thracisch, Grieks, Romeins, Byzantijns, Bulgaars …

Toeristen in Varna zijn altijd onder de indruk en gefascineerd door de rijke collecties van de vele musea van de stad. Zo vind je zelfs de vierde grootste Romeinse thermale baden van Europa hier in een museum.

Bezoek het Battle of Varna Park Museum

Het museum staat op de plaats van één van de cruciale momenten in de Europese laatmiddeleeuwse geschiedenis. In 1444 werd in Varna het Hongaars-Pools christelijk leger verslagen door het Ottomaanse leger van Sultan Murad II. Hierdoor werd de regio voor een aantal eeuwen gedomineerd door de turken.

Het museum is voorzien van een permanente tentoonstelling van 15de-eeuwse wapens en harnassen uit de nasleep van het gevecht. Neem zeker je tijd om de rest van het park te verkennen, want het mausoleum van de stad is hier ook, net zoals de Thracische grafheuvels met graven uit 4000 voor christus. Dat moet je gewoon gezien hebben.

Varna is een kosmopolitische stad

In de kosmopolitische stad vind je voortdurend artistieke en culturele tentoonstellingen. Dankzij de verschillende kunstgalerijen en musea kan je elke dag wel een beetje genieten van de cultuur van Varna. Denk maar aan talloze culturele evenementen, met folklore, muziek, optredens, theater, tentoonstellingen in de buitenlucht en tal van kunstgalerieën. Je gaat je dus niet vervelen in Varna.

De regio telt trouwens ook heel wat stranden, badplaatsen en resorts. Denk maar aan Golden Sands, Saint Constantine en Helena Resorts die bekend staan om zuivere en kleine zandstranden en hete minerale bronnen. Golden Sands wordt zelfs “De parel van de Bulgaarse Zwarte Zee” genoemd.

Bezoek het Aladzha Monastery in Varna

Net voorbij Varna’s noordoostelijke buitenwijken ligt een verbazingwekkend orthodox grotkloostercomplex dat deel uitmaakt van een beschermd natuurgebied.

Deze grotten zijn door de mens gemaakt en gesneden uit een hoge klif van 25 meter. Denk maar niet dat het zomaar een klooster is om te bezoeken. De ligging maakt het complex echt wel een uitdaging. Wie hier een bezoekje wil brengen, moet zeker voorzichtig zijn. Sommige terreinen zijn ook moeilijk dus let goed op waar je stapt. Het klooster is eigenlijk een beetje weggelegd voor avonturiers, net zoals deze bestemmingen.

In het klooster kan je prachtige mozaïeken zien die heel goed bewaard zijn gebleven. Verder tref je hier ook middeleeuwse fresco’s die gedeeltelijk verloren zijn gegaan. Dat heeft ook zijn charme. Vanaf daar kan je een korte pad door het bos volgen om bij twee catacomben te komen. Lijkt wel een sprookje!

Wandel door een stenen bos

Zo’n 20 kilometer buiten de stad, vind je het Stone Forest. Het is een plek die je moet gezien hebben tijdens je vakantie in Varna. Misschien moet je je reis naar Varna combineren met andere omliggende steden. Wat dacht je van een roadtrip?

Volgens de legende heeft een reus de stenen pilaren in de grond geslagen. Het klinkt wel als een fabeltje, maar er is nog steeds geen verklaring gevonden van hun oorsprong …

Romeinse baden

Ten zuidoosten van Varna ligt een badencomplex dat ooit toebehoorde aan de Romeinse stad Odessus. Deze baden dateren uit het jaar 100 en zijn één van de grootste Romeinse thermen in Europa. Heel uniek in het werelddeel, net zoals deze ervaringen.

Een gedeelte van het complex is 25 meter hoog. Hier kan je alle originele faciliteiten nog duidelijk onderscheiden. Je ziet zelfs overblijfselen van ondergrondse leidingen die de baden verwarmden. ’s nachts worden de baden ook verlicht en dat zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

De kathedraal van Varna

De dynamische koperen koepels van deze majestueuze kerk zijn één van de meest opvallende dingen in Varna en maken de kathedraal nog spectaculairder.

De kathedraal werd gebouwd na de Bulgaarse bevrijding van de Ottomanen door de Russen aan het eind van de 19e eeuw. Het gebouw werd dan gemodelleerd naar de tempel in het Peterhof paleis in St. Petersburg. De invloeden van russen zijn duidelijk te zien! Heel indrukwekkend.

Lekker eten in Varna

De Bulgaarse keuken is een mix van Balkan, Mediterrane en Aziatische invloeden waardoor de smaken soms heel verrassend zijn. Stevig vlees gaat vaak samen met verse salade. De meeste gerechten zijn ook doordrenkt met een royale hoeveelheid rakia, dat wordt gemaakt door distillatie van vergiste vruchten. Lekker eten op reis hoort erbij hé? Als je houdt van lekker eten, dan zijn deze reizen ideaal voor jou.

Kies een eetgelegenheid op het strand of aan een voetgangersgebied waar je lekker gaan genieten van de sfeer en omgeving.

En … ga je naar Varna of liever naar dit pareltje in Bulgarije?

Gesponsorde artikelen