Citytrip Wenen? Dit is wat je moet bezoeken

Citytrip Wenen? Dit is wat je moet bezoeken

Wenen is altijd een interessante citytrip. Niet alleen rond de kerstperiode, maar ook tijdens andere periodes valt hier heel wat te beleven. Dit is wat je allemaal kan doen in de Oostenrijkse hoofdstad.

De hoofdstad van Oostenrijk is één van de belangrijkste steden in het land. Het is niet alleen de thuisbasis van de Verenigde Naties, maar is ook een belangrijk centrum voor cultuur, economie en politiek van Oostenrijk.

De stad draagt verschillende namen, zoals de City of Music en de City of dreams. Hiermee maakt Wenen zich over de hele wereld bekend en heeft de stad een overvloed aan prachtige historische gebouwen, tuinen en etablissementen.

Als dat allemaal niet genoeg is, zou Wenen ook nog eens één van de meest leefbare steden zijn. De inwoners van de stad genieten van een hoge levenskwaliteit. De stad is gewoon interessant om zo veel redenen. Dit is wat je daar kan doen.

Muziek in Wenen

Wenen staat bekend om muziek en componisten. De stad is lang een muzikaal epicentrum geweest omdat hier veel beroemde componisten, zoals Mozart, Beethoven en Strauss woonden, componeerden en uitvoerden.

De stad heet niet voor niets de City of Music en daarbij horen natuurlijk ook enkele bezienswaardigheden. Eén daarvan is de Haus der Musik, een klein maar fascinerende museum dat het werk toont van elite-musici in Wenen. Je vindt hier displays met manuscripten en geluidsfragmenten. De exposities zullen je ook duidelijk maken hoe geluid, mechanica en muziek is geëvolueerd. Hier vind je al een voorsmaakje: 7 iconische verbeteringen van hoe wij naar muziek luisteren.

Er is trouwens een volledige verdieping gewijd aan het Vienna Philharmonic, waar je zelfs een virtuele dirigeerstok kan gebruiken om de muzikanten te dirigeren. Als je het dirigeren verpest, lachen de muzikanten je zelfs uit. Leuk om eens uit te proberen … denken we …

Als je gewoon houdt van muziek, techniek en wetenschap moet je zeker een bezoekje brengen aan dit museum. Het lijkt ons wel echt de moeite waard.

Het Hofburg-paleis in Wenen

Hofburg-paleis is een complex dat eer betoont aan de macht en invloed van de Habsburgse dynastie. Het deed trouwens ook voor een lange tijd dienst als het belangrijkste winterpaleis voor de heersers van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Maar daar is intussen verandering in gekomen. Het complex dient nu als een presidentiële basis, met kantoren van de president.

Sinds de 13de eeuw, toen de gebouwen werden opgericht, hebben ze al vele veranderingen ondergaan. Het meest indrukwekkende is de halfronde Neue Burg.

Je kan het complex bezoeken en het langs de buitenkant bewonderen. De barokke architectuur is heel mooi om te zien. Maar je kan ook kiezen voor een rondleiding door de keizerlijke appartementen. Een bezoekje aan de gedetailleerde musea is ook mogelijk.

De Stephansdom in Wenen

Wenen is heel erg trots op de Stephansdom. De dom is sinds de bouw de belangrijkste kerk in Wenen en Oostenrijk. Het romaanse en gotische ontwerp maakt het gebouw gewoon prachtig. De enorme toren zorgt voor een bepaalde charme en domineert de skyline van Wenen. Het is trouwens de hoogste kerktoren in Oostenrijk. Daarnaast heeft de kerk ook nog een ingewikkeld gedecoreerd dak dat compleet wordt met honderden gekleurde tegels.

In de kerk vind je in totaal 18 altaren, verschillende kleinere kapellen en zelfs enkele graven en catacomben. Ongetwijfeld de moeite om te bezoeken!

Het Rathaus van Wenen

Wenen staat vol met historische en belangrijke architectuur. Het stadhuis aan de Rathausplatz is een mooie aanvulling op deze collectie. Het werd gebouwd in de jaren 1800 in een neo-gotische stijl. Hier werden de kantoren van de burgemeester gehuisvest. Het gebouw lijkt een beetje op het stadhuis in Brussel. Het heeft vijf torens, waarvan de middelste de grootste is, en wordt ook nog eens bedekt door het iconische standbeeld van Rathausman.

Op bepaalde dagen kan je hier ook rondleidingen nemen, zodat je ook de binnenkant van het stadhuis kan zien. Het is zeker de moeite waard om de extravagante stijl van de kamers te zien en hoe het is om in zo’n prachtig gebouw te werken.

Het Weense Staatsopera

Sinds 1869 is deze staatsopera één van de belangrijkste locaties van de stad voor podiumkunsten en een belangrijk knooppunt van het Weense leven. Je kan nog steeds optredens meepikken in de Staatsopera, maar dat is niet per se nodig om het gebouw te kunnen bekijken. Je hebt hier dagelijkse rondleidingen van zo’n 40 minuten waarmee je een blik achter de schermen kan werpen. Als er één rondleiding is die je moet doen in Wenen, is het deze wel. Als je nog meer wil weten over de Weense Staatsopera, moet je misschien ook het Staatsoperamuseum bezoeken. Hier vind je dan weer foto’s en artikelen over de geschiedenis van het gebouw.

Een optreden hier bekijken kan erg duur worden. Maar soms kan je hier blijkbaar ook een gratis voorstelling aanschouwen. Dus je zou het gewoon eens goed in het oog moeten houden.

Het natuurhistorisch museum van Wenen

Het museum is gevestigd in een verfijnd paleiscomplex dat typerend is voor de historische architectuur van Wenen. Het heeft ook een enorme collectie mineralen, edelstenen, meteorieten, fossielen, skeletten van dieren, displays van verschillende insecten en zoogdieren en zelfs wat taxidermie van uitgestorven dieren.

Met meer dan 30 miljoen objecten is de collectie van het museum één van de belangrijkste in Europa en er komen nog steeds nieuwe toevoegingen bij. Deze fascinerende locatie heeft ook een digitaal planetarium waar je intrigerende films over de aarde en de ontwikkeling ervan kan zien.

Het Joodse museum

Judenplatz verdiende zijn naam in de 13de eeuw toen het voor het eerst werd aangewezen als de Joodse gettowijk. Deze buurt bleef eeuwenlang het epicentrum van het joodse leven in Wenen. Deze identiteit leeft nog steeds tussen de tentoongestelde voorwerpen die te vinden zijn in Museum Judenplatz.

In het Joodse museum is een afdeling ook toegewijd aan hoe Weense joden leefden. Er wordt ook in beeld gebracht hoe ze het doelwit werden van geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onder het museum vind je de Mittelalterliche Synagoge (een middeleeuwse synagoge). Hier vind je dan weer een authentieke kijk op de geschiedenis van het joodse leven in Wenen. De synagoge werd gebouwd in het midden van de 13de eeuw. Het was zelfs één van de grootste synagoges ter wereld. Nadien werd het gebouw systematisch afgebroken. Om je tour helemaal af te maken, kan je ook nog een bezoekje brengen aan het nabijgelegen Holocaust Memorial.

Ook als je een citytrip maakt naar Krakau kan je heel wat bijleren over de joodse geschiedenis in Europa.

De mooiste tuinen van Wenen: Schloss Schönbrunn

De magische tuinen van Schonbrunn zijn zeker en vast een moment van je dag waard. Het terrein voor het paleis strekt zich meer dan een kilometer uit. Je zou uren kunnen rondlopen door de verschillende secties en displays.

Zo kan je bijvoorbeeld door de Parterre lopen en de mooie bloembedden bewonderen of verdwalen in het prachtige haaglabyrint. Je kan hier ook de fontein van Neptunus, een prachtig kunstwerk, aanschouwen. Je vindt hier zelfs een kunstmatige Romeinse ruïne met stenen beelden.

De kroon op dit alles is de Gloriette die tegenover het paleis staat en beschikt over een zwembad en een klassiek lang gebouw met zuilengalerijen. Hier kan je lekker genieten van een drankje op café en de tuin op je gemak bewonderen.

Naar de markt in Wenen

Elke maandag tot en met zaterdag gaan honderden verkopers naar Naschmarkt in het Wieden-district om fruit, vlees, zuivelproducten en andere lokale etenswaren te verkopen. Dit openluchtspektakel wordt beschouwd als één van de grootste in zijn soort. Het is trouwens een geweldige introductie in het dagelijks leven in Wenen. Naast winkels vind je overal eetstalletjes en kleine eetgelegenheden. Ideaal als je houdt van eten en reizen!

Het beste dat je kan doen is met een lege maag naar deze markt gaan. Zo kan je aan elk standje wel iets proeven en af en toe ook iets kopen.

Gesponsorde artikelen