Clint.be schoffeert vrouwen met seksistische post: “Probeer de meest onzekere meid te spotten …”

Clint.be schoffeert vrouwen met seksistische post: “Probeer de meest onzekere meid te spotten …”

De website Clint.be is in het oog van de storm beland na een opvallend seksistisch Facebookbericht. Zaterdag poste de website op zijn pagina een stappenplan om vrouwen aan de haak te slaan. Daarin stond onder andere dat je de meest onzekere moet zoeken en dan ongevraagd haar heupen moet vastpakken. Op de post kwam al snel kritiek en ondertussen beloven heel wat bedrijven om niet meer te adverteren op de website.

“Zoek een groep meiden die in een kring staan. Probeer de meest onzekere te spotten. Als dit gelukt is ga je erachter staan”, zo begint het stappenplan dat Clint de ‘hyena tactiek’ noemt. In de volgende stappen worden mannen ook nog aangeraden om hun armen op de heupen van de vrouw te leggen en dan je heupen naar voren te bewegen om te “tonen wat je in huis hebt”.

Er kwam snel veel kritiek op de post en Clint besloot dan ook om het bericht te verwijderen. “Hier wordt een lijn overschreden, dit is degoutant. We doen zo ons best om seksuele intimidatie in te tomen, en dan krijg je dit. Het zou al te gemakkelijk zijn om dit af te doen als ‘het is maar om te lachen’. Het legt de lat lager om onaanvaardbaar gedrag bespreekbaar te maken, de verkachtingscultuur wordt weggelachen. Heel het beeld is bedenkelijk: laat je maar eens gaan in het weekend, kies de zwakste schakel eruit”, reageert Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad, in Het Nieuwsblad op de seksistische post.

Adverteerders trekken zich terug

Door de vele negatieve reacties zag Clint zich genoodzaakt te reageren. Op hun website plaatsten ze een verontschuldiging … waarin ze de post inderdaad afdoen als “voor te lachen”. “We merkten dat sommige Facebook-gebruikers deze post niet konden appreciëren en dachten dat we zulk gedrag ook zouden aanmoedigen in het echte leven”, schrijft Clint. “We hebben veel respect voor vrouwen. Bij Clint zijn we zelfs grote fan van het vrouwelijk geslacht en we willen dan ook absoluut geen vrouwonvriendelijke stempel krijgen. Want we garanderen dat we dit in verste verte niet zijn.”

Ondanks de verontschuldigingen zou de hele heisa wel eens zware gevolgen kunnen hebben voor de website. Enkele twitteraars besloten namelijk om zich te richten tot bedrijven die adverteren op Clint, en met succes. Ondertussen hebben onder andere Humo, De Morgen, Mazda en Ladbrokes beloofd de website te blokkeren in hun advertentielijst.

Bekijk hier hun reacties:

Facebook Clint

Gesponsorde artikelen