Clinton krijgt boost na debat: peilingen zetten haar weer stevig op winst

Het debat van maandag tussen Clinton en Trump blijft nazinderen. Hillary won duidelijk en dat blijkt ook in de peilingen: alle 11 peilingen die in swing states uitgekomen zijn sinds het debat, zetten haar op forse winst. En dat nieuws was broodnodig voor de Democraten, want Clinton was in de weken voor het debat zwaar afgegleden.

Kreeg Trump een pak slaag van Clinton in het debat? Het blijft een subjectieve inschatting natuurlijk, maar de peilingen zijn wel duidelijk: zowat iedereen verklaarde Clinton de winnaar. Enkel de online polls op nieuwssites gaven allemaal Trump als winnaar, maar die zijn eigenlijk niets waard: iedereen mag stemmen en zoveel je wil. Een representatief staal is het dus niet. Eerder gewoon een spelletje waarbij fans maar zitten klikken, in de hoop dat hun kandidaat “de peiling” wint.

Maar wie de winnaar van het debat is, blijft natuurlijk een bijzaak. Het draait vooral om wie de eigenlijke verkiezingen gaat winnen. En die peilingen zijn plots weer zeer helder. De afgelopen weken was Clinton drastisch teruggeschoven, tot ongeveer nog 1 procent voorsprong in de peilingen. Maar sinds het debat staat ze terug op 4 procent voorsprong.

Swing states draaien voor Clinton

Nog interessanter dan die nationale peiling zijn eigenlijk de peilingen in de swing states. Want het is daar dat het er toe doet, en vaak is het beeld dat je in die staten krijgt nog iets scherper dan een nationale peiling. Die peilingen zijn ook kwalitatiever: met telefoons tussen twee mensen, in plaats van online of met robocalls.

Peiling-koning Nate Silver heeft het beeld even opgelijst:

  • Een voorsprong van 4 tot 8 procent in Pennsylvania, New Hampshire, Colorado, Virginia, Wisconsin en Michigan, staten die het iets beter doen voor Clinton dan nationaal.
  • Tussen de 4 procent en 0 procent voorsprong voor Clinton in Florida en North Carolina, die iets meer Republikeins zijn dan het nationaal gemiddelde.
  • Nek-aan-nek in Ohio en Iowa, dit dit jaar duidelijk meer neigen richting Republikeinen.

En dit zijn de belangrijkste peilingen sinds maandag (het debat).

Overigens is Clinton ook haar strategie wat aan het aanpassen. In plaats van nog veel te proberen om Republikeinen voor zich te winnen, mikt ze meer en meer erop om zoveel mogelijk haar eigen Democratische kiezers en vooral de vroegere stemmers van Obama opnieuw naar de stembus te krijgen.

Daarvoor zet ze héél de partij in, en zeker de Obama’s zelf. Michelle Obama gaat een hele tour doen, terwijl Barack Obama en Joe Biden volgende week naar Florida gaan. Bernie Sanders trekt naar Iowa en Minnesota, Bill Clinton gaat naar Ohio, en Elizabeth Warren gaat naar Nevada.

Meer
Lees meer...