Left Right
scrollTop top

Clinton schiet omhoog in de peilingen, haar ‘convention bump’ is groter dan die van Trump


Clinton schiet omhoog in de peilingen, haar ‘convention bump’ is groter dan die van Trump

De eerste peilingen na de Democratische conventie in Philadelphia zijn binnen en het kamp Clinton kan opgelucht ademhalen: er is een stevig effect in de peilingen. Hillary stijgt in het gemiddelde van de peilingen door naar een voorsprong van bijna 4 procent. Maar vooral belangrijk: haar ‘bump’ lijkt groter dan die van Donald Trump na zijn conventie.

“The biggest bump in history”, zo noemde Donald Trump z’n stijging in de peilingen na z’n Republikeinse conventie in Cleveland. Daarmee nam Trump voor de zoveelste keer een loopje met de waarheid, want z’n stijging van zo’n 3 tot 4 procent is een normale ‘bump’ of stijging.

Nu, nadat de Democraten in Philadelphia Hillary Clinton op het schild hesen, komen de eerste cijfers binnen voor het blauwe team. En die zien er veelbelovend uit voor hen. Want haar bump is er duidelijk, en alles wijst erop dat ze meer gaat stijgen dan haar Republikeinse tegenkandidaat deed enkele weken terug.

Door de klim in de peilingen neemt ze opnieuw een stevige voorsprong op Trump, zo’n kleine 4 procent gemiddeld in de cijfers van Real Clear Politics. Voor de Democraten hun conventie hielden, lag Trump nog nipt voor op Clinton, tot maximum een klein procent. In de kering maakt Clinton nu dus zo’n 5 procent goed. In de laatste peilingen die binnenkwamen is er zelfs sprake van een kloof van 9 procent, het kan dus best dat de Democrate dus nog meer afstand neemt de komende dagen.

In de aanloop naar de conventies zat Trump al in de lift. En toen hij volop de aandacht van tv-kijkend Amerika kreeg (zo’n 34 miljoen Amerikanen zagen z’n speech) ging hij dus kort over Clinton heen. Maar daarop keken gemiddeld meer Amerikanen vier dagen lang naar de Democratische conventie, al bleef Clinton met haar slotspeech steken op 33 miljoen kijkers. En de effecten van de Democratische conventie, die overigens veel strakker geregisseerd was dan die van de Republikeinen, zijn nu duidelijk te zien:

Misschien nog belangrijker voor Clinton is het feit dat een pak minder mensen haar nu onsympathiek vinden. De cijfers van Hillary zijn op dat vlak, net als bij Donald Trump, ongezien: nog nooit waren presidentskandidaten zo onpopulair. Maar het kwam er in Philadelphia vooral op aan om Clinton neer te zetten als iemand die wel degelijk sympathie verdient. En de cijfers tonen ook daar aan dat dat gelukt is: haar spread (de kloof tussen wie haar positief inschat tegenover wie haar negatief inschat) is gedaald tot 13,8 procent. Enkele weken geleden zat die nog op bijna 20 procent. Ter vergelijking: Trump heeft vandaag een negatieve spread van 21,8 procent.Het is nu afwachten of haar ‘bump’ blijvend is of opnieuw afzwakt de komende weken. Normaal gezien ebt het effect van de conventie wat weg en kan je drie weken na de laatste conventie een goede inschatting maken. Ligt Clinton op dat moment nog steeds voor, dan is de kans er groot dat ze in november de eerste vrouwelijke president van de VS wordt.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308