Clooney waagt zich op glad ijs: neemt advocate Assange mee naar Obama

Clooney waagt zich op glad ijs: neemt advocate Assange mee naar Obama

Barack Obama had onlangs opvallend bezoek over de vloer in het Witte Huis. Oscarwinnaar en filantroop George Clooney bezocht de Amerikaanse president en had voor de gelegenheid Amal Alamuddin meegebracht, de advocate van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Die laatste zorgde er eigenhandig voor dat er talloze geheime Amerikaanse documenten openbaar werden gemaakt.

De 52-jarige Clooney en Alamuddin werden afgelopen oktober voor het eerst samen gezien en duiken sindsdien vaker in het openbaar op. Volgens de Britse krant The Daily Mail liet Clooney haar overvliegen naar Washington D.C. voor een privévertoning van zijn nieuwe film Monuments Men in het Witte Huis. Het is echter niet bekend of Alamuddin met de president heeft gepraat.

Advocate Tymoshenko

Amal Alamuddin is een Britse advocate die zich specialiseert in mensenrechten en internationaal recht en daardoor al met enkele notoire figuren heeft samengewerkt. Zo vertegenwoordigde ze Abdullah Senussi, het hoofd van de Libische inlichtingendienst onder Gaddafi, in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en was ze ook de advocate van de Oekraïnse ex-premier Yulia Tymoshenko toen die in Straatsburg haar opsluiting aanvocht voor het Europees hof voor de Rechten van de Mens.

Uitleveringsproces Zweden

Het is echter vooral haar rol als advocate van Julian Assange die haar verschijning op het Witte Huis des te opmerkelijker maakt. Als oprichter van WikiLeaks zorgde hij ervoor dat er enorme hoeveelheid aan geheime informatie en verzegelde documenten van de Amerikaanse overheid gelekt werden. Vorig jaar bekritiseerde Assange nog president Obama voor de heksenjacht die de Amerikaanse overheid had ontketend op klokkenluider Edward Snowden, die een groot deel van de documenten op WikiLeaks had geleverd. De beslissing van Clooney om Alamuddin mee te nemen in het hol van de leeuw is dan ook een gedurfde keuze.

Alamuddin verdedigde Assange tijdens het uitleveringsproces dat Zweden had ingesteld om hem terug naar het Scandinavisch land te krijgen. Het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk oordeelde dat Assange uitgeleverd mocht worden, waarop hij zijn toevlucht zocht in de ambassade van Ecuador.

Staatsvijand nummer één

Clooney zelf lijkt stilaan de Bono van de acteerwereld te worden. Als gevierd acteur en multimiljonair heeft hij zijn naam verbonden aan talloze mensenrechtenorganisaties, goede doelen en milieugroepen. Hoewel de link met Alamuddin van een amoureuze aard is, zal het weinigen verbazen dat net hij de advocate van staatsvijand nummer één meeneemt naar het bekendste huis in de Verenigde Staten. Clooney werd in 2008 dan ook met een reden benoemd tot VN-vredesgezant, een functie waarvoor hij al geregeld de wereld afreisde om de vredesmissies van de Verenigde Naties kracht bij te zetten.

Het Witte Huis heeft voorlopig nog niet gereageerd op het bezoek van Clooney en Alamuddin.

Gesponsorde artikelen