Coca-Cola ontslaat zichzelf uit alle scholen: binnenkort enkel nog Zero in de automaten

Coca-Cola ontslaat zichzelf uit alle scholen: binnenkort enkel nog Zero in de automaten

Tegen eind 2018 zal in geen enkele middelbare school nog frisdrank met suiker verkocht worden. Dat heeft de Europese frisdranksector zelf aangekondigd. De overheid was van plan om dat pas tegen 2021 te bannen, minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) juicht de beslissing dus toe: “We kunnen alleen maar blij zijn.”

Frisdranken met toegevoegde suiker zullen uit de automaten op de speelplaats verdwijnen. Dat meldt Het Nieuwsblad. Vaarwel Coca-Cola, Fanta, Ice Tea en Aquarius! Dat heeft de Europese federatie van frisdrankproducenten Unesda zelf aangekondigd. Light- en Zeroversies van de drankjes zullen wél nog verkrijgbaar zijn. Twee op de drie hebben momenteel nog automaten met gesuikerde frisdrank staan.

“Ten laatste eind 2018 gaan we die maatregel in heel Europa invoeren”, zegt Unesda-voorzitter Stanislas de Gramont. “We verkopen al tien jaar geen gesuikerde frisdrank meer aan basisscholen. Dat willen we nu ook doen voor de middelbare scholen. Van dan af bieden we alleen nog dranken aan met geen of weinig calorieën in. We gaan nu alle scholen aanschrijven en inlichten over onze plannen.”

Drie jaar eerder dan voorzien

In november 2016 lieten de onderwijskoepels en de voedingsindustrie in Vlaanderen al weten dat ze suikerhoudende dranken zouden bannen op scholen, maar wel pas in het schooljaar 2020-2021. Ook voor hen kunnen Light- en Zeroversies van de drankjes, maar het aanbod moet “beperkt” worden. Voorafgaand aan dit besluit is er maanden onderhandeld geweest door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Crevits is dan ook blij met het nieuws van Unesda en spreekt van “uitstekend nieuws”. “Dit is een mooi initiatief”, zegt ze. “Ik ga ervan uit dat de Belgische frisdranksector de Europese plannen zal volgen. Ons Vlaamse plan gaat trouwens ­verder dan alleen gesuikerde dranken bannen. Het gaat ook over gezonde tussendoortjes promoten.”

Iedereen drinkt light?

Pleegt de frisdrankensector nu geen financiële zelfmoord? Suikervrije alternatieven zoals Cola Zero en gearomatiseerde waters zijn tegenwoordig blijkbaar zo populair geworden dat ze zonder problemen kunnen overleven zonder de verkoop van suikerbommen in scholen. De drankautomaten verdwijnen natuurlijk niet van de speelplaatsen, alleen het aanbod verandert. Bovendien blijft gewone cola verkrijgbaar in de winkels nabij de scholen.

Voedingsexpert Patrick Mullie (VUB) is minder enthousiast dan Crevits en zegt “zeer argwanend” te zijn over de beloftes van Unesda. “Ik moet het nog allemaal zien of ze gaan doen wat ze beloven. Maar op zich is een aanbod van alleen light- of suikervrije versies van frisdrank al veel beter dan een klassieke gesuikerde frisdrank. Al is alleen water aanbieden nóg beter.”

Gesponsorde artikelen