Cole Sprouse en drie andere ‘Riverdale’-acteurs valselijk beschuldigd van seksueel misbruik

Riverdale
Riverdale

Cole Sprouse en drie andere acteurs uit Riverdale werden op Twitter beschuldigd van seksueel misbruik. Maar al snel werd duidelijk dat het ging om valse beschuldigingen. En daarop reageren Cole Sprouse en Lili Reinhart nu.

Sinds Ansel Elgort vorige week beschuldigd werd van seksueel misbruik, doken er dit weekend nog verschillende andere verhalen op. Zo kwamen er plots verhalen over Justin Bieber bovendrijven, die hij al ontkrachtte. Maar ook Cole Sprouse en andere acteurs uit Riverdale werden plots beschuldigd van seksueel wangedrag. Maar daar blijkt niets van aan te zijn, zo laat Cole Sprouse weten via Twitter.

Beschuldigingen

De beschuldigingen tegen Cole Sprouse kwamen van ene Victoria op een verder anoniem profiel. Het profiel heeft geen profielfoto en is deze maand geopend. De enige tweets op het account zijn ook de tweets met beschuldigingen over Cole Sprouse. Het verhaal gaat als volgt: “Ik was op een feestje in 2013 toen Cole aan de New York University studeerde. Ik was uitgenodigd op één van z’n feestjes door een gemeenschappelijke vriend. Hij kwam naar me toe en begon met me te flirten. Ik was uiteraard geflatteerd.”

“We praatten een tijdje en vervolgens begonnen we te kussen en nodigde hij me uit naar z’n kamer. Ik ging mee maar was een beetje tipsy omdat ik drie drankjes gedronken had. In z’n kamer werd hij agressief en gooide hij me tegen het bed. Ik probeerde hem weg te duwen, maar hij bewoog niet. En ik was dronken en hij was groter.” Ze gaat verder in detail. “Hij duwde me op het bed, ging met z’n handen onder m’n T-shirt en begon me aan te raken aan m’n borsten. Ik vertelde hem meerdere keren om te stoppen, maar hij wilde niet luisteren. Ik was aan het huilen en kokhalzen van de geur van alcohol in z’n adem. Terwijl ik nog steeds ‘nee’ zei, ging hij verder met m’n broek uit te doen. Wanneer hij klaar was, zei hij dat ik moest vertrekken.” Victoria geeft ook nog een uitleg waarom ze zo lang zweeg. “Ik heb dit nooit tegen iemand gezegd omdat ik dacht dat niemand mijn woord zou geloven tegenover dat van een rijke Disneyster.” Maar van het verhaal van “Victoria” blijkt nu niets waar te zijn.

Valselijk beschuldigd

In een reeks tweets legt Cole Sprouse uit dat hij niets te maken heeft met de beschuldigingen en dat ook de verklaringen over zijn mede-acteurs geen grond hebben. “Eerder vandaag werden ikzelf en drie mede-acteurs valselijk beschuldigd van seksueel misbruik door anonieme accounts op Twitter. Ik neem deze beschuldigingen heel serieus en zal met m’n gerechtelijk team werken om dit tot op de bodem uit te zoeken.”

De beschuldigingen tegen Cole en de andere Riverdale-acteurs kwamen van anonieme accounts op Twitter. Via die accounts konden de valse beschuldigingen gedeeld worden. Ze werden al snel opgepikt waardoor ze veel aandacht kregen en dus ook terechtkwamen bij de acteurs zelf.

Slecht voor echte slachtoffers

In zijn tweets legt Cole verder uit dat dat soort beschuldigingen niet alleen schadelijk zijn voor de mensen die onterecht beschuldigd worden, maar ook voor de mensen die écht het slachtoffer werden van seksueel misbruik. “Valse beschuldigingen brengen enorme schade toe aan slachtoffers van seksueel misbruik. Meer nog, ik zou nooit iemand het zwijgen proberen op te leggen. Ik zou mensen aanmoedigen om zelf aandachtiger naar deze beschuldigen te kijken, want de beweringen zijn factueel onjuist.” Cole ziet de beschuldigingen dus vooral als een heksenjacht tegen zichzelf en zijn vrienden op de set. “Dit lijkt op de laatste claim in een reeks incidenten die als doel hebben om mijn mede-acteurs en mezelf te cancellen zonder enige grond.”

Vanessa Morgan, KJ Apa en Lili Reinhart

De andere acteurs die beschuldigd werden zijn Vanessa Morgan, KJ Apa en Lili Reinhart, ook zij kregen beschuldigingen van een Twitteraccount zonder profielfoto die opgericht werden in deze maand. Dit account kwam later wel naar buiten met een tweet die zei: “Zie je hoe makkelijk het is om te legen en mensen te doen geloven dat mensen seksueel misbruik pleegden?”. Zelfs al was het om aan te tonen “hoe makkelijk je mensen iets kon wijsmaken”, dan nog was dit heel ongepast. Dus tweette ook Lili Reinhart haar ongenoegen.

“Ik heb beschuldigingen van seksueel misbruik altijd heel serieus genomen. Maar het is bewezen dat dit account enkel werd opgericht om valse geruchten te starten over mij en m’n cast. Ik kan niets bedenken dat erger is dan liegen over seksueel misbruik. Het maakt de mannen en vrouwen die moedig genoeg zijn om met de waarheid naar buiten te komen monddood. Dit soort leugens kan levens en carrières verwoesten en ik kan het een leugen noemen omdat de persoon die deze beweringen maakte al toegegeven heeft dat ze verzonnen waren.” Ook zij laat weten dat ze gerechtelijke stappen zal ondernemen.

Zelfde persoon

Later werd ook duidelijk dat de beschuldigingen tegen Cole Sprouse en de andere acteurs uit Riverdale verzonden werden vanop hetzelfde IP-adres. Het ging hier dus om één persoon die het gemunt had op de cast van de populaire Netflixreeks.

Daardoor weten we dus ook met zekerheid dat de beschuldigingen tegen Cole Sprouse verzonnen waren. Zogezegd met als doel om aan te tonen hoe makkelijk het is om mensen een verzonnen verhaal te doen geloven.

Maar wat de persoon in kwestie hier gedaan heeft, is dus enorm schadelijk en niet alleen tegenover de personen die beschuldigd worden. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat andere mensen die met hun verhaal naar buten komen minder snel geloofd worden. Maar ook dat slachtoffers bang worden om hun ervaringen te delen omdat ze vrezen dat niemand hen zou geloven.

Gesponsorde artikelen