Colruyt bande Spaanse salami wegens dierenleed … maar voert er nu wel promo op

Colruyt bande Spaanse salami wegens dierenleed … maar voert er nu wel promo op

Vijftien procent korting bij aankoop van een tweede Spaanse salami: het is geen opmerkelijke reclame in de Colruytfolder van deze week. Of wel? Want de worst in kwestie werd half februari nog uit de rekken gehaald nadat bleek dat er ernstige dierenmishandeling plaatsvond in de hallen van de producent, ElPozo. Colruyt reageerde intussen: de salami ligt niet in de winkel. 

Abcessen, ernstige misvormingen, wonden waar etter op staat: de beelden die begin februari België bereikten uit varkensfokkerijen van Spaanse vleesgigant ElPozo waren niet mooi. Tegen half februari beslisten zowel Colruyt als Delhaize, die allebei salami aanbieden van de producent, om het vlees uit de rekken te halen. Maar nu staat er in de wekelijkse folder van Colruyt een actie rond de salami’s.

Uit de rekken

Vijftien procent korting op een product dat twee weken geleden tijdelijk niet meer verkocht mocht worden: is de situatie nu dan uitgeklaard? In een eerste statement liet Colruyt optekenen dat ze “naar aanleiding van de schokkende beelden een oproep naar de winkels doen om die specifieke referentie met onmiddellijke ingang uit de rekken te nemen. We gaan in verdere dialoog met de leverancier.”

Er werd dus niet gezegd dat Colruyt de samenwerking voorgoed stopzette, maar wel een duidelijk teken dat de zaak serieus genomen werd. Ook Delhaize ondernam stappen: bij hen liggen er zeven producten van ElPozo in de winkel.

In regel met wetgeving

Delhaize benadrukte in een eerdere verklaring wel dat zij al een decennium lang samenwerken met ElPozo en dat er nooit eerder problemen werden vastgesteld.

ElPozo zelf stelde dat er in de stallen geen probleem was: het zou om dieren gaan die een defect hadden bij de geboorte, en die apart gehouden werden. Daarmee voldoen ze volgens hen aan de Spaanse en Europese regelgeving. Animal Front, die de originele beelden maakte, antwoordde dat het “duidelijk te merken was dat de dieren onmogelijk nog konden herstellen.”

Het was al het tweede schandaal op korte tijd: eerder werd een slachthuis in Tielt gesloten wegens dieronvriendelijke omstandigheden.

“Folder gedrukt voor de beelden”

Intussen reageerde Colruyt ook op de promofolder, maar de salami blijkt niet meer in de winkelrekken te liggen. “Het is zeker niet zo dat we de samenwerking met El Pozo hebben hervat. Dat het product nog in de folder staat, is een gevolg van het feit dat deze ruim op voorhand in druk gaat. Zo is deze folder begin februari gedrukt, nog voor de schokkende beelden op 12 februari opdoken”, zegt Silja Decock, woordvoerder van Colruyt Group.

Maar de salami’s zijn dus niet meer te vinden in de winkelrekken van Colruyt en ze willen ook benadrukken dat: “Wij dierenwelzijn zeer hoog in het vaandel dragen en we blijven streven naar het respectvol omgaan met dieren voor menselijke consumptie.”

Gesponsorde artikelen