Concerten van Ed Sheeran en U2 geannuleerd wegens ‘Black Lives Matter’-rellen na vrijspraak politieagent

Concerten van Ed Sheeran en U2 geannuleerd wegens ‘Black Lives Matter’-rellen na vrijspraak politieagent

U2 en Ed Sheeran hebben hun concerten in de Amerikaanse stad St. Louis afgezegd omdat er rellen aan de gang zijn tussen de politie en betogers nadat een politieagent, die een zwarte man had doodgeschoten, vrijgesproken werd. De veiligheid van de fans zou in het gedrang geweest zijn. Honderden mensen kwamen in de stad op straat om te protesteren tegen de uitspraak en tegen de “racistische politie”.

In St. Louis werd gisteren voor de tweede dag op rij hevig geprotesteerd tegen de vrijspraak van een politieman die een zwarte man doodgeschoten had. Honderden mensen kwamen opdagen en riepen de slogan “Black lives matter”. Het kwam uiteindelijk telkens tot botsingen met de politie. Dat melden persbureau Belga en Reuters.

Vrijdagnacht werden meer dan 33 demonstranten opgepakt en raakten elf politieagenten gewond. Gisteravond brak er geweld uit tussen zo’n honderd betogers en de politie. Agenten probeerden de betogers uiteen te drijven omdat de bijeenkomst onwettig was. Minstens zeven manifestanten werden gearresteerd en enkele winkelruiten gingen aan diggelen.

Bono: “Is dit 1968 of 2017?”

U2 zou zaterdagavond een concert geven in de Dome at America’s Center, Ed Sheeran zondag. Mensen die een ticket hadden gekocht, krijgen hun geld terug. “Wij kunnen de veiligheid van de fans niet op het spel zetten”, laat U2 weten via Twitter. Op hun website laten de bandleden weten dat ze het spijtig vinden dat het concert afgelast wordt, “maar het is in de huidige situatie de enige juiste beslissing”.

Zanger Bono uitte zijn droefheid in een apart statement: “Ik ben diep bedroefd door wat er in St. Louis gebeurt en dat we onze show moeten annuleren. Ik was de speech van Dr. Martin Luther King aan National Cathedral aan het lezen en vroeg me af ‘is dit 1968 of 2017?’.”

Black Lives Matter

Jason Stockley, de politieagent die vrijgesproken werd, had in 2011 de zwarte drugsdealer Anthony Lamar Smith doodgeschoten na een achtervolging.

Drie jaar geleden schoot een politieagent een zwarte tiener dood in Ferguson. Toen braken er zware rellen uit en ontstond de Black Lives Matter-beweging, die strijdt tegen politieagent tegen zwarten in de VS.

De betogers in St. Louis:

Gesponsorde artikelen