Constructiefout die tien jaar lang onopgemerkt bleef, lag aan basis van panne bij Belgocontrol

Constructiefout die tien jaar lang onopgemerkt bleef, lag aan basis van panne bij Belgocontrol

Volgens Johan Decuyper, topman van luchtverkeersleider Belgocontrol, is er geen direct verband tussen de besparingen van de afgelopen jaren en het debacle van woensdag. Er was daarentegen een constructiefout die al tien jaar lang onopgemerkt was.

Zoals al eerder gezegd en geschreven, lag een niet-geaarde dieselgenerator, die als back-upsysteem dient, aan de basis van de langdurige stroompanne bij Belgocontrol. Daardoor konden er urenlang amper tot geen vliegtuigen opstijgen vanop de luchthaven van Zaventem. Al snel werd de panne gestoken op de jarenlange besparingen, waardoor de systemen niet goed onderhouden werden.

Dat werd vandaag in De Zevende Dag op Eén echter helemaal ontkend door Decuyper. De topman zegt dat “er geen direct verband is met de besparingen van de afgelopen jaren met de panne”. Maar blijkbaar ligt een constructiefout aan de basis van het probleem, aangezien de dieselgenerator nooit geaard werd. De generator kampte dus al tien jaar lang met een probleem, dat door geen enkele installateur, technicus of controleur werd opgemerkt. “Door een samenloop van omstandigheden is die nu naar boven gekomen.”

Gesponsorde artikelen