Coronacijfers: Voor derde dag op rij grote daling in aantal overlijdens

Het aantal overlijdens door de gevolgen van het coronavirus in ons land neemt net zoals gisteren fors af. Het gaat vandaag om een daling met 20,8 procent nadat het aantal gisteren al met 22 procent daalde en eergisteren met 21 procent. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt af. Bij de nieuwe besmettingen is wel nog steeds een lichte stijging te zien.

In de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano zien we dat het aantal overlijdens door het coronavirus opnieuw sterk afneemt. Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag neemt wel toe.

Gemiddeld 2.349,1 nieuwe besmettingen per dag (+5 procent)

In de week van 26 januari tot en met 1 februari werden dagelijks gemiddeld 2.349,1 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een stijging met 5 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. Deze stijging is zo exact hetzelfde als de afgelopen dagen.

Op dit moment worden er dagelijks gemiddeld 49.617,7 coronatesten afgenomen. Dat is een stijging met 10 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. Op het laatste overlegcomité werd ook voorgenomen om het aantal testen opnieuw op te drijven en dat lijkt nu dus het geval te zijn. Wie terugkeert uit het buitenland moet nog steeds twee coronatesten laten afnemen. Bij uitbraken in scholen worden ook al snel alle leerlingen en leerkrachten getest.

Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt heel licht af. Deze ligt nu op 5,5 procent en daarmee 0,1 procent lager dan in de laatste periode van zeven dagen. Daarmee flirt ons land nog steeds met de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert om de crisis onder controle te zien. Experts in ons land willen dit cijfer echter zien dalen tot 3 procent alvorens versoepelingen in te voeren.

Gemiddeld 121 ziekenhuisopnames per dag (-4 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames is wel nog steeds aan het dalen. Daarbij gaat het nu om gemiddeld 121 per dag, goed voor een daling met 4 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. 

In totaal lagen er gisteren 1.752 personen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 32 minder dan een dag eerder. Daarvan liggen 306 op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 3 minder dan een dag eerder.

Gemiddeld 40,7 overlijdens per dag (-20,8 procent)

Tussen 26 januari en 1 februari stierven elke dag gemiddeld 40,7 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook dat is een daling met maar liefst 20,8 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal zijn er in ons land nu al 21.216 mensen overleden aan Covid-19.

Vaccinatie

Op dit moment zijn er in ons land al 307.386 personen voor de eerste keer ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat daarbij om de eerste fase van de inentingen die plaatsvinden bij de bewoners en het personeel van woonzorgcentra.

In verhouding is op dit moment 3,33 procent van de Belgische bevolking ouder dan 18 jaar gedeeltelijk ingeënt tegen het coronavirus. Dat komt neer op 2,67 procent van de volledige bevolking. 44.127 Belgen kregen al een tweede dosis van het coronavaccin. Dat komt overeen met 0,48 procent van de volwassenen en 0,38 procent van de bevolking.

Meer
Lees meer...