Coronacijfers: gemiddeld 568 nieuwe besmettingen per dag

Coronavirus Brussel
Isopix

Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land ligt nu op gemiddeld 567,9 of afgerond 568 gevallen per dag. Het gaat opnieuw om een stijging vergeleken bij de voorbije week, maar die stijging is wel minder groot dan eerder.

De tweede golf van het coronavirus in ons land lijkt stilaan te stagneren. Uit de laatste nieuwe cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat er opnieuw een lichte stijging is. Het gaat om een stijging van 25 procent vergeleken bij de vorige gemeten periode van zeven dagen. Gisteren was dat verschil nog 46 procent.

Gemiddeld 568 nieuwe besmettingen per dag

In de periode van 29 juli tot 4 augustus werden er in ons land dagelijks gemiddeld 567,9 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is goed voor een stijging van 25 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. De stijging wordt wel minder groot, want gisteren ging het nog om een verschil van 46 procent.

Op dinsdag 4 augustus, de laatste dag waarop de tellingen volledig zijn, werden er 763 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat is iets minder dan het recordcijfer dat een dag eerder, op maandag 3 augustus werd opgemeten. Toen werden er 767 besmettingen vastgesteld in één dag, goed voor het hoogste dagcijfer sinds april. In totaal zijn 72.784 Belgen besmet geraakt met het coronavirus.

Ziekenhuisopnames

Bij het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is er opnieuw een stijging op te merken. Daar werden tijdens de afgelopen week dagelijks gemiddeld 26,7 nieuwe patiënten opgenomen. Vorige week lag dat cijfer nog op 22.

In totaal liggen er nu 285 patiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 7 meer dan gisteren en 32 meer dan een week geleden. Op de afdeling intensieve zorgen worden nu 69 bedden ingenomen door coronapatiënten. Dat zijn er vier meer dan gisteren en 27 meer dan een week geleden.

Overlijdens

Het aantal overlijdens blijft opnieuw relatief stabiel op gemiddeld 3,1 sterfgevallen per dag. Vorige week lag dat cijfer nog op 2,3 per dag.

In totaal zijn er nu 9.866 Belgen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Gisteren ging het om twee overlijdens. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens stijgt trager tijdens deze tweede golf van besmettingen omdat deze keer meer jongeren besmet raken, zij voelen de gevolgen minder snel en hebben ook minder kans om aan het virus te overlijden.

Avondklok opgeheven

Door het warme weer is de avondklok in de provincie Antwerpen voorlopig opgeheven. Op die manier kunnen de inwoners van de provincie na 23.30 uur toch nog wat verkoeling opzoeken in de frissere buitenlucht dan overdag.

Daarnaast geldt de mondmaskerplicht voorlopig enkel op “drukke plaatsen” en dus niet meer overal. Dat heeft burgemeester Bart De Wever aangekondigd. Ook gouverneur Cathy Berx zegt dat bij de handhaving voor de hele provincie rekening zal gehouden worden met het potentiële risico. Berx zegt echter dat ze de uitspraken van De Wever “niet verstandig” vindt, aangezien het begrip “drukke plaatsen” ruimte laat tot interpretatie en subjectief is”.

Gesponsorde artikelen