Coronacrisis: 2 patiënten per beademingstoestel in New York, gouverneur niet mals voor Trump

In de VS is er nu sprake van 81.864 besmettingen met het nieuwe coronavirus. Dat zijn er meer dan in China en Italië. New York is veruit het hardst getroffen door de coronacrisis. Daar liggen in de ziekenhuizen nu twee patiënten per beademingstoestel. New Yorks gouverneur Andrew Cuomo trekt aan de alarmbel en zegt dat zijn staat en stad dringend meer middelen nodig hebben. Trump wil vooral zo snel mogelijk de economie weer nieuw leven inblazen, maar stuurt wel extra hulp richting New York.

EPA

De staat New York is het middelpunt van de coronacrisis in de Verenigde Staten geworden. Al 385 New Yorkers overleden door het nieuwe virus. Dat meldt onder meer de Amerikaanse omroep CNN. Volgens de laatste cijfers (26 maart) werd al bij 37.000 New Yorkers een besmetting met het coronavirus vastgesteld. De staat telt bijna 20 miljoen inwoners. “Hoe langer je beademd wordt, hoe hoger de kans op een slechte afloop”, zei Cuomo. “We hebben nu patiënten die twintig à dertig dagen beademd worden.”

(Vandaag wellicht duidelijkheid over de verlenging van de maatregelen tegen het coronavirus in België.)

Gebrek aan beademingsapparatuur

Cuomo kaart aan dat er een gebrek is aan beademingsapparatuur: “In de toekomst zal meer nodig zijn.” Pas werd nog besloten om voortaan één beademingstoestel te voorzien voor twee coronapatiënten. De staat New York is nu druk in de weer om zo snel mogelijk nieuwe ziekenhuisbedden en -afdelingen op te zetten in bestaande gebouwen en zelfs nieuwe afdelingen bij te bouwen. Momenteel zijn er 53.000 bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Dat moeten er volgens Cuomo 140.000 worden.

Cuomo zegt dat er in zijn staat snel nood is aan meer medische middelen van de Amerikaanse overheid. Vicepresident Mike Pence reageerde dat er binnen 24 uur “meer middelen” en vierduizend beademingsapparaten in de staat zouden worden afgeleverd. Eerder had Cuomo al scherpe kritiek geuit op kleinere leveringen, van zo’n vierhonderd beademingsapparaten. “Kies jij maar welke 26.000 inwoners om het leven komen door het gebrek aan hulpmiddelen”, richtte Cuomo zich tot Trump.

(Hoe houdbaar is deze toestand economisch, met een begroting die richting 7 procent tekort gaat in België?)

Zelfquarantaine voor gevluchte New Yorkers

Heel wat inwoners van New York zouden de stad zijn ontvlucht. Gezondheidsexperts vrezen daardoor dat het coronavirus zich massaal zal verspreiden op het Amerikaanse grondgebied. Anthony Fauci, Amerikaans hoofd van infectiebestrijding, zegt aan persbureau Bloomberg dat 0,1 procent van de New Yorkers besmet zou zijn met het coronavirus.

(Voorspelling Van Ranst: het zal nog een jaar duren voor alles weer ‘normaal’ wordt.)

Trage respons van Washington

EPA

Uit gegevens van de Johns Hopkins-universiteit blijkt dat 1.046 Amerikanen overleden aan de gevolgen van het coronavirus (26 maart). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei pas nog de Verenigde Staten het potentieel heeft om het epicentrum van de coronacrisis te worden. Toch hoopt Trump nog steeds dat zijn land in april op economisch vlak weer draait zoals voor de uitbraak van de coronacrisis.

De president wou  lang niet erkennen hoe ernstig de uitbraak van het virus is en zei eerder meermaals dat hij zich geen zorgen maakte. “Het komt allemaal wel goed”, was het standpunt van Trump.

Toen steeds meer Amerikanen besmet begonnen te raken met het coronavirus, waren er grote tekorten aan middelen. Het Amerikaans Congres keurde ondertussen een steunpakket van meer dan 1,8 biljoen euro goed om de crisis aan te pakken.

(Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk.)

Meer
Lees meer...