Coronacrisis: vanaf vandaag mag alles, behalve wat niet mag

Het is maandag vandaag, en dat betekent dat de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan opnieuw versoepeld worden. De Nationale Veiligheidsraad omschreef het vorige week heel simpel: alles mag, behalve wat niet mag.

Grotere bubbels

Vanaf vandaag kunnen onze zogenaamde sociale bubbels bestaan uit 10 personen per week. Dat wil zeggen dat je per week met tien anderen mag afspreken, maar die week moeten dat wel telkens dezelfde mensen zijn. Een week later kunnen die vervangen worden door tien anderen.

Social distancing blijft belangrijk, behalve voor gezinnen, kinderen jonger dan 12 jaar en de uitgebreide bubbels. Als het onmogelijk is om de afstand te bewaren, zijn mondmaskers verplicht.

Heropening horeca

Heropening Horeca
EPA

Met die grotere bubbel mag je alles doen, dus ook op café of op restaurant gaan. Want da’s de tweede grote versoepeling die vandaag in werking treedt. Horeca-zaken mogen terug open, al is dat wel onder strenge voorwaarden.

Zo moet er tussen verschillende tafels anderhalve meter afstand zijn, en moet iedereen aan die tafels blijven zitten. Dat wil zeggen: niet aan de toog bestellen, niet rechtstaan om te gaan roken. Naar het toilet gaan, mag dan weer wel.

Speelhallen en casino’s moeten nog wat langer geduld hebben, tot 1 juli. Ook repetitiezalen mogen maximaal 50 mensen toelaten, vanaf 1 juli. Voor nachtclubs, discotheken en fuiven duurt het nog wat langer, tot september. En da’s alleen maar als de coronacijfers goed blijven.

Alle sporten, overal, behalve:

Vanaf vandaag mag iedereen ook weer sporten. En daar zijn geen beperkingen meer in. Alles mag doorgaan: wedstrijden, trainingen, zowel in de buitenlucht als binnen. Ook fitnesszalen mogen weer openen, onder strenge voorwaarden, uiteraard.

Contactsporten, zoals judo, mogen nog geen wedstrijden organiseren. Trainen mag wel, zelfs met publiek. Dat publiek moet wel blijven neerzitten. Kleedkamers en douches blijven nog afgesloten.

Zwembaden, sauna’s en wellnesscentra moeten nog even geduld hebben. Zij mogen normaal de deuren openen op 1 juli. Ook wie met meer dan 20 mensen tegelijk wil sporten, moet nog wachten tot 1 juli. Dan zijn groepen van 50 toegelaten.

Heropstart cultuur

De cultuursector mag geleidelijk aan weer opstarten. Alle activiteiten zonder publiek kunnen vanaf vandaag weer. Op voorstellingen met publiek is het nog wachten tot 1 juli. Ook dat hangt af van de coronacijfers dan, en zal onder strenge voorwaarden zijn.

Wat nog niet mag, is naar de cinema gaan. En da’s ook niet mogelijk, want die mogen pas op 1 juli weer opengaan.

Toerist in eigen land

Heropening Horeca
EPA

Vanaf vandaag kan iedereen ook weer de toerist uithangen in eigen land. Dat geldt zowel voor daguitstappen als voor uitstappen van verschillende dagen. Belangrijk is wel “in eigen land”. De Europese binnengrenzen gaan normaal op 15 juni weer open, volgende week.

Erediensten

Religieuze diensten zijn vanaf vandaag weer toegestaan, mét publiek. Er gelden wel nog strenge veiligheidsregels, zoals een maximum van 100 aanwezigen, die op een veilige afstand van elkaar moeten blijven. Vanaf juli mogen tot 200 mensen aanwezig zijn.

Er blijft dus een verbod op massa-evenementen, nog zeker tot eind augustus. Voor kermissen en dorpsfeesten zal het iéts sneller gaan. Die zijn vanaf augustus normaal weer toegestaan.

Meer
Lees meer...