Coronacrisis: Weyts (N-VA) wil examens in middelbaar ondanks kritiek van onderwijsbonden

Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt dat er aan het einde van het schooljaar in Vlaanderen wel degelijk examens zullen doorgaan bij middelbare scholieren. In de Waalse en Franstalige scholen in Brussel is dat niet het geval, maar Weyts ziet zo’n scenario niet zitten. Momenteel zijn nog alle scholen in ons land gesloten naar aanleiding van de coronacrisis.

Weyts vindt het nodig om leerlingen te motiveren om toch nog te gaan leren. Dat meldt onder meer de VRT. “Je moet mensen kunnen belonen voor het leerproces”, stelt Weyts.

Wel wil de minister de evaluaties beperken en enkel focussen op het essentiële. Weyts wil ook “de klemtoon meer op leren dan op evalueren” leggen. Deze examens zullen doorgaan “in een beperkte periode”.

Voorwaarden

EPA

Weyts wijst er wel op dat deze examens enkel zullen kunnen doorgaan als de scholen nog enkele weken zullen kunnen lesgeven. De minister hoopt dat de scholen dan tijdens de laatste week van juni examens of evaluatiemomenten kunnen organiseren. Weyts wil de deliberaties, indien dat nodig is, verschuiven naar de eerste dagen van juli, ondanks de kritiek van de onderwijsbonden op dat voorstel.

Het is momenteel nog niet geweten wanneer de scholen weer de deuren openen. Het onderwijsveld geeft daar en advies over voor de Veiligheidsraad van vrijdag.

Problemen met Smartschool

EPA

Momenteel volgen heel wat leerlingen digitaal les thuis. Weyts had het dan ook over de technische problemen met Smartschool, het digitaal leerprogramma binnen het middelbaar onderwijs in Vlaanderen: “Er was wat vertraging, vooral omdat onze oproep tot preteaching bij ouders, leerkrachten en leerlingen zo’n groot succes is.”

“Ik heb begrepen dat het ook te wijten was aan het feit dat er veel is meegegeven voor de komende dagen en dat er hele grote bestanden werden gestreamd. Leerkrachten hebben van de voorbije weken gebruikgemaakt om lesinhouden met filmpjes, grafieken en zware bestanden tout court te maken.”

Meer
Lees meer...