Coronacrisis update: 136 nieuwe besmettingen, 25 patiënten opgenomen

Examens coronavirus
Isopix

Het Nationale Crisiscentrum heeft de nieuwe dagcijfers van het coronavirus bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de dalende trend zich nog steeds blijft verder zetten. Zo werden er vandaag opnieuw minder nieuwe besmettingen gemeld dan gisteren.

In de afgelopen 24 uur werden 136 nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd. 19 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, waarvan 5 in woonzorgcentra.

807 patiënten in het ziekenhuis

De ziekenhuisbezetting blijft verder afnemen. Er werden 25 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, maar er mochten ook 32 mensen het ziekenhuis verlaten. Daardoor ligt het aantal patiënten in het ziekenhuis nu op 807, het laagste cijfer sinds 20 maart.

Ook op intensieve zorgen neemt de bezetting verder af. Daar liggen nu nog 163 patiënten, 5 minder dan gisteren. Op het hoogtepunt van de coronacrisis, half april, lagen er meer dan 1.200 mensen op intensieve zorgen. Het aantal personen in het ziekenhuis lag toen ook hoger dan 6.000.

Trends blijven dalen

Ook al ligt het aantal overlijdens in de afgelopen 24 uur met 19 opnieuw wat hoger dan gisteren, toen er 14 doden te betreuren vielen, toch blijven de algemene trends dalen. Op de overlijdens zit een vertraging, omdat patiënten pas na een besmetting van enkele weken overlijden aan de gevolgen van Covid-19.

Het is daardoor dus belangrijker om te kijken naar de andere cijfers, zoals het dalende aantal nieuwe besmettingen en het dalende aantal ziekenhuisopnames. In totaal werd in ons land al bij 58.517 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. 9.486 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. 15.919 patiënten werden genezen verklaard.

Examens

Vandaag is de examenperiode aan de Belgische universiteiten en hogescholen van start gegaan. De examens zullen anders anders verlopen dan gewoonlijk. Bij de examens moet namelijk ook rekening gehouden worden met de regels van social distance. De Universiteit Gent heeft zo heel wat examenlokalen omgebouwd en zal ook examens laten doorgaan in de grote hallen van Flanders Expo. Ook de Universiteit van Antwerpen zal examens laten doorgaan in de hallen van De Waagnatie en Antwerp Expo. De KU Leuven zal dit jaar ook examens inplannen op zondag, hiermee zullen ze kunnen zorgen voor een betere spreiding van de studenten.

De Nationale Veiligheidsraad komt later deze week opnieuw samen om de volgende fase van de afbouw van de lockdownmaatregelen te bespreken. Die fase zal ingaan op maandag 8 juni. Het is nog niet duidelijk of die versoepeling betrekking zal hebben op de horecazaken die al sinds het begin van de maatregelen verplicht gesloten zijn. Vanaf morgen kunnen meer kinderen opnieuw naar school, vanaf volgende week komen daar nog meer leerjaren bij.

Gesponsorde artikelen