Coronadrama in de Alma: prijzen van 3,6 naar 6 euro en geen spaghetti meer

Nu het nieuwe academiejaar weer van start is gegaan, opent de Alma, het restaurant van KU Leuven, weer zijn deuren voor de Leuvense studenten. Maar door de coronacrisis heeft het studentenrestaurant een aangepast menu.

Vanaf nu moet je reserveren om bij Alma te kunnen eten, de prijs per maaltijd zal standaard 6 euro zijn. En er zullen tijdelijk maar 2 gerechten beschikbaar zijn: een veggieschotel en een vleesschotel. Daar zijn de studenten niet tevreden mee volgens Het Nieuwsblad.

Geen keuze

“Het gaat om een tijdelijke maatregel om het hoofd tijdens deze crisis boven water te houden”, laat directeur Daniel Lips aan de krant weten. Maar veel studenten uitten hun ongenoegen al op de Facebookpagina van Veto, het studentenblad van de KU Leuven. De grootste reden? De verdwijning van de favoriete studentenmaaltijd: spaghetti.

“Hoe kan je als ‘studenten’-restaurant nu al jaren compleet naast de wensen van je doelgroep kijken? Alma schiet hier voor de zoveelste keer in haar eigen voeten”, reageert een lezer op Veto’s post. “Studentenrestaurants zoals Alma zouden beter gewoon opendoen met zoveel mogelijk studentikoze gerechten. Nu is er amper keuze, te duur en je moet reserveren. Gevolg: studenten trekken de stad in. Is het niet beter om hen gewoon massaal in Heverlee te houden?”, reageerde een andere student.

Groentesoep

Één van de opvallende keuzes van Alma was om geen spaghetti en vol-au-vent meer op het standaardmenu te zetten. Maar directeur Daniel Lips verzekert studenten dat deze twee maaltijden regelmatig op het menu zullen verschijnen. “We moeten er alles aan doen om coronaproof te werken. Dat wil zeggen dat we in onze restaurants zo veel mogelijk proberen een ophoping van mensen te voorkomen en files te vermijden. Door iedereen alles op voorhand te laten kiezen, bestellen en betalen en ook hun plek aan tafel op voorhand te reserveren. Zolang er sprake is van corona moeten we ons beperken tot twee keuzes: een veggie en een klassieke schotel. Dat kan dus ook spaghetti zijn.”

Daarnaast stijgen de prijzen naar bijna het dubbele. Vroeger kreeg je een maaltijd voor 3,6 euro, maar nu tel je standaard 6 euro neer. “Je krijgt er wel een groentesoep of een stuk fruit bij, op die manier willen we onze studenten toch aanmoedigen om ook groenten en fruit te eten. En we boeten niet in aan kwaliteit”, zegt Lips. “De prijsstijging is tijdelijk. Het stelt ons in staat om open te blijven ondanks een lagere capaciteit en de extra veiligheidsmaatregelen zoals de hygiëneproducten en alle individuele verpakkingen.”

Begrip

Ondanks de ontevredenheid bij studenten, zijn studentenverenigingen begripvol voor de nieuwe regels. “We begrijpen de keuzes van Alma maar we gaan dat wel evalueren”, zegt Lucie Debaere. De voorzitter van studentenkoepel LOKO onderhandelde mee over de nieuwe gang van zaken. “Zeker de beperkte keuzes en de verhoging van de prijzen gaan we in het oog houden. Maar we begrijpen het wel, liever zo dan dat het studentenrestaurant zijn deuren zou moeten sluiten.”

En studentenverenigingen Apolloon en VRG gaan hiermee akkoord. “Ze hebben ons verzekerd dat dit niet definitief zal zijn. Eens de coronacrisis voorbij is zullen wij terug evalueren en zullen we terug meerdere opties kunnen bekijken”, zegt Reinert Geukens.

De universiteiten Antwerpen en Gent voorzien momenteel enkel take-away, je kan er dus niet blijven eten. Maar de Brusselse en Hasseltse universiteiten behouden grotendeels hun normale werking.

Meer
Lees meer...