Coronarellen in Duitsland de kop ingedrukt door agressief optreden van politie: 600 arrestaties en 1 dode

De Berlijnse politie heeft gisteren zo’n 600 mensen opgepakt bij een verboden betoging tegen coronamaatregelen. Een 49-jarige man kwam om het leven. Dat meldt persagentschap AP.

Berlijnse autoriteiten hadden meerdere protestacties verboden die voor dit weekend in de stad waren aangemeld. Onder meer een geplande demonstratie van actiegroep Querdenken-711 (Dwarsdenken-711) mocht officieel niet doorgaan.

De politie had er op gerekend dat er toch betogers op straat zouden komen. Ruim 22.000 mensen werden verwacht en meer dan 2.000 manschappen stonden paraat.

Onderzoek ingesteld

Protesten met duizenden betogers vonden inderdaad plaats, ondanks het officieel verbod. Het kwam tot gewelddadige uitbarstingen. Demonstranten hadden het bevel om te vertrekken genegeerd en probeerden de politielinies te breken. Ongeveer 600 mensen zouden zijn aangehouden tijdens de demonstraties.

https://twitter.com/disclosetv/status/1421783731166187522

Een 49-jarige man is overleden nadat hij was aangehouden door agenten, bericht AP. Agenten verleenden eerste hulp aan de man totdat een ambulance arriveerde en hem naar het ziekenhuis bracht, waar hij later overleed, aldus de politie. Er is een onderzoek ingesteld naar de dood van de man.

De politie zei dat de man had geklaagd over tintelingen in zijn arm en borst terwijl agenten zijn identiteit controleerden in het Mitte-district van de hoofdstad.

Steeds radicaler

Duitsland versoepelde in mei veel van zijn beperkingen rond het coronavirus, waaronder de heropening van restaurants en bars. Voor verschillende activiteiten is echter een bewijs van volledige inenting, van herstel van het virus of van een recente negatieve coronatest vereist.

De Querdenken-beweging, de grootste en meest zichtbare antilockdownbeweging in Duitsland, heeft al duizenden aanhangers naar coronademonstraties in Berlijn en elders in het land gestuurd.

Eerder dit jaar waarschuwde de binnenlandse inlichtingendienst van Duitsland dat de beweging steeds radicaler wordt en plaatste een aantal van haar aanhangers onder toezicht.

De protesten van zondag volgen op andere grootschalige demonstraties tegen maatregelen tegen het coronavirus in Europa. Afgelopen weekenden hebben ook duizenden mensen in Frankrijk geprotesteerd tegen de vaccinatievoorschriften, waarbij ze soms slaags raakten met de politie.

Ook in Italië hebben afgelopen weekend massaal veel mensen geprotesteerd tegen coronamaatregelen. Zo’n 80.000 mensen kwamen er samen in verschillende steden.

Lees ook:

(tb)

Meer
Lees meer...