Ondanks coronavirus verzamelen 3.500 smurfen in Frankrijk voor wereldrecord

De uitbraak van het coronavirus houdt heel Europa in de tang, maar dat hield de 3.549 verkleedde mensen in het Franse Landerneau niet tegen. Zij kwamen dit weekend samen om het wereldrecord ‘grootste groep smurfen’ proberen te verbreken.

Duizenden mensen met blauwe schmink en een wit gebogen hoedje. Dat was het ludieke zicht in het Franse Landerneau dit weekend. 3.549 mensen kwamen er samen om een nieuw wereldrecord te verbreken. Dat van de meeste smurfen op één plek. Het vorige wereldrecord stond op 2.762 en werd in Duitsland verbroken.

Gevaar?

De recordpoging zou niet zo hard opvallen als er geen sprake was geweest van het coronavirus. Frankrijk is een van de Europese landen waar uitdrukkelijk werd gevraagd om zo weinig mogelijk in grote groepen rond te hangen. In ons land werden ondertussen alle grote evenementen zelfs afgelast of uitgesteld. Een groot evenement met meer dan 3.500 deelnemers verdwijnt dus niet meer onder de nieuwsradar.

“We hebben voor onszelf besloten dat we ons geen zorgen hoeven te maken, en dat we als Frans volk onze poging niet mogen opgeven” zei één smurf in een filmpje van AFP. “Nu zijn we wereldkampioen. We gaan het coronavirus versmurfen.” Ook de burgemeester van het dorpje verdedigt het evenement. “We moeten niet ineens stoppen met leven… het was onze kans om te laten zien dat we nog steeds alive and kicking zijn.”

Nog geen record

Ondanks de grote inzet, is een wereldrecord nog niet zeker. Guinness World Records moet nog nakijken of het evenement wel degelijk het record heeft gebroken. Dat vertelde de organisatie aan CNET. “Als er tijdens het evenement niemand van Guinness World Records aanwezig is, dan kan het tot 15 weken duren vooraleer we een uiteindelijke beslissing maken.”

Het evenement vond plaats net voordat Frankrijk ieder evenement boven de 1.000 man compleet verbood. Maar Guinness World Records waarschuwt toch. “Lokale gezondheid en veiligheid moet voorgaan op alle mogelijke recordpogingen. Wij proberen die regel nu algemeen te laten gelden.”

Meer
Lees meer...