Coronavirus: 450 artsen trekken aan alarmbel in open brief en zeggen dat we slecht bezig zijn

artsen open brief coronavirus mondmaskers
EPA

450 artsen hebben een open brief ondertekend waarin ze iedereen vragen om de coronamaatregelen te blijven respecteren. In hun gemeenschappelijke brief zijn de artsen erg kritisch voor het beleid. Ze begrijpen niet dat het dragen van een mondmasker niet verplicht wordt in de dokterspraktijken. De regering zei dat daarvoor geen draagvlak is bij de bevolking.

Pixabay

Het initiatief om een waarschuwende open brief te lanceren, komt van dokters uit de Facebookgroep ‘Covid-19 voor Artsen’. In die gesloten groep postten huisdokters en specialisten de jongste tijd steeds meer ongeruste berichten. Zo merkten ze bijvoorbeeld op dat mensen in het straatbeeld, in de supermarkten en zelfs in de wachtkamers nonchalant omspringen met de huidige coronamaatregelen.

“Mensen lijken zich geen zorgen meer te maken en verschijnen bijvoorbeeld niet meer met mondmaskers in de dokterspraktijken, houden minder afstand, wassen hun handen minder goed, respecteren het concept van de bubbels niet meer en troepen meer samen”, zegt psychiater Athena Beckers, één van de initiatiefnemers van de brief, aan de VRT.

(Jambon (N-VA) keurt basisprotocol Cultuur goed: mondmaskers voor koorzangers.)

Mondmaskers

Vooral het feit dat minder mensen mondmaskers dragen, zit de dokters dwars. Ze vinden het dan ook niet kunnen dat er op de Nationale Veiligheidsraad beslist werd om mondmaskers niet te verplichten op drukke plaatsen.

Ze stellen dat verschillende experts de jongste dagen gezegd hebben voorstander te zijn van het verplichten. “Toch besloot de Veiligheidsraad daar anders over”, klinkt het misnoegd. Ook met het feit dat er onvoldoende motivatie en draagvlak bij de bevolking heerst, hebben de artsen het moeilijk.

“Draagvlak creëert men volgens ons door duidelijk uit te leggen waar een bepaalde strategie voor staat, waarom bepaalde maatregelen gelden en wat men hiermee hoopt te bekomen”, klinkt het verder. Dat sensibiliseren is volgens de artsen veel te weinig gebeurd. Ze stellen dat “door de veelheid aan regels, uitzonderingen, versoepelingen” er vooral “verwarring en frustratie gecreëerd is”.

(Helft van migranten die aankomen in Somalië hebben nog nooit van coronavirus gehoord.)

Tweede golf vermijden

Bovendien stellen de artsen dat de overheid te weinig benadrukt heeft dat we sneller opnieuw naar een zo normaal mogelijk leven kunnen gaan, wanneer we de maatregelen strikter naleven. Ook zou het de kans op een tweede golf van het coronavirus aanzienlijk verminderen.

“Net op dit moment bevinden we ons op een cruciaal punt om te voorkomen dat zo’n tweede golf er komt binnen enkele weken of maanden”, benadrukt Athena Beckers. “Ons gedrag nu bepaalt echt wat er zal gebeuren.”

(Gezondheidsenquête coronavirus: meer financiële problemen en losser omspringen met voorschriften.)

Dalende trend door strenge regels

Beckers geeft wel toe dat de cijfers een “dalende trend” vertonen, maar ze benadrukt dat die er net gekomen is, doordat we een periode van lockdown ingevoerd hebben en tijdens de weken daarna de regels nauwgezet nageleefd hebben. “Nu deze regels versoepeld worden, is het volgens ons net hét uitgelezen moment om mondmaskers te introduceren. Een wat gemiste kans dus”, concludeert Beckers.

(In zee zwemmen toegestaan vanaf zaterdag maar redders mogen ons wettelijk niet beademen.)

Gesponsorde artikelen