Coronavirus: amper 30 nieuwe besmettingen en 8 overlijdens bekend

Alle trends in de coronacijfers in ons land blijven dalen. Zaterdag en zondag werden er 30 nieuwe besmettingen gemeld. Het daggemiddelde van de voorbije week bedraagt 81 besmettingen. Dat is goed voor een daling met 13 procent op weekbasis.

EPA

Zaterdag kwam de melding binnen van 21 nieuwe bevestigde Covid-19-gevallen, zondag van 9. Dat meldt Sciensano, de overheidsdienst die de statistieken over de verspreiding van het virus in België bijhoudt. Het cijfer van 9 van afgelopen zondag is het laagste sinds de tellingen in maart begonnen zijn.

Aangezien de coronacijfers in het weekend altijd lager liggen, is het weekgemiddelde een betere indicator. Ook dat vertoont duidelijk een daling. Sciensano kreeg in totaal ook melding van 8 nieuwe overlijdens door het coronavirus, 5 op zaterdag en 3 op zondag. Daarmee staat de dodentol in ons land momenteel op 9.747.

(Coronavirus: Lippens dreigt Knokke volledig af te sluiten als NMBS “overvolle treinen” blijft sturen.)

Contactopsporing verloopt moeilijk

Er zijn nog steeds problemen met de contactcenters, die moeten nagaan wie er in contact gekomen is met een nieuwe coronapatiënt. Dat melden de Mediahuis-kranten. Zo kunnen de contactopspoorders tot nu toe amper 10 contacten digitaal registreren. Als de patiënt in kwestie contact had met meer dan 10 personen, moet dat met pen en papier aangeduid worden. Vanaf 1 juli zijn privébijeenkomsten tot 15 mensen nochtans toegestaan.

Daarnaast is het voor medewerkers van de contactcentra nog altijd niet mogelijk om telefoontjes te ontvangen. Dat is vervelend, want vaak gebeurt het dat artsen of patiënten de contactonderzoekers zelf meer info willen geven of iets willen rechtzetten.

Gelukkig is er een oplossing in zicht, want volgende week krijgt het digitale systeem van de contactcentra een update. Daardoor zou de limiet van 10 personen wegvallen. Wel zal het voor artsen en patiënten pas vanaf 22 juli mogelijk zijn om zelf een contactcenter te verwittigen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een mobiele app die je verwittigt bij een mogelijke besmetting.

(Franstalig hoger onderwijs verplicht mondmasker als afstand houden niet lukt.)

Meer
Lees meer...