1 op 5 coronapatiënten die tijdens eerste golf in ziekenhuis lag, is overleden

21 procent van de gehospitaliseerde coronapatiënten van 15 maart tot en met 14 juni is tijdens het verblijf in het ziekenhuis overleden. Bij de patiënten die op de afdelingen intensieve zorg lagen, ging het zelfs om 40 procent. Dat blijkt uit een studie van Sciensano.

Bruno Catry, diensthoofd Infectieziekten bij Sciensano, bevestigt het hoge sterftecijfer in de krant De Tijd, maar zegt dat dat niet door te trekken valt naar de tweede golf: “We kunnen de eerste golf niet vergelijken met de tweede. De bescherming van het zorgpersoneel is nu veel beter, er is bijvoorbeeld overal mondmaskerplicht. Daarnaast is ook de behandeling van Covid-patiënten veel verbeterd.”

Catry benadrukt ook dat tijdens de eerste golf relatief veel verzwakte mensen, zoals ouderen, besmet werden met het virus.

Hoofdzakelijk 65-plussers

Het leeuwendeel van de sterfgevallen, 89,7 procent, deed zich volgens het rapport voor bij 65-plussers. Catry zegt dat leeftijd de grootste risicofactor is voor overlijden in het ziekenhuis. De volgende risicofactoren geïdentificeerd in de gegevens van de klinische surveillance zijn: van het mannelijke geslacht zijn, het hebben van een hart- en vaatziekte, diabetes, een chronische nier-, lever- of longaandoening, neurologische of cognitieve stoornissen of kanker.

Vaccintest op Belgen en Amerikanen

EPA

Het farmabedrijf Janssen Pharmaceutica is pas begonnen met een mogelijk vaccin te testen op duizend Belgen en Amerikanen. Die tests waren eigenlijk pas gepland in september, maar het farmabedrijf kon het onderzoek naar het mogelijk vaccin vroeger afronden dan verwacht. Momenteel wordt vooral nog getest of het vaccin wel veilig is, of er bijwerkingen zijn en of het immuunsysteem erop reageert. Later wordt de eigenlijke werking getest. Dat meldt de VRT.

Als alles goed loopt, zou een werkend vaccin er in de eerste helft van 2021 al kunnen zijn. De farmareus is momenteel in overleg met overheden en hulporganisaties om het vaccin aan zo veel mogelijk mensen te kunnen toedienen, op voorwaarde dat het werkt natuurlijk. Het bedrijf breidt momenteel zijn productiecapaciteit uit om in de loop van 2021 meer dan een miljard dosissen van het nieuwe coronavaccin te kunnen vervaardigen.

Meer
Lees meer...