Grote Coronastudie: veel Belgen hadden al een bubbel kleiner of gelijk aan 5

Zoals iedereen al weet, gelden vanaf vandaag de nieuwe, strengere coronamaatregelen met kleinere sociale bubbels en een avondklok in Antwerpen. Toch blijkt uit nu uit de Grote Coronastudie, een project van UAntwerpen en UA-epidemioloog Pierre Van Damme, dat 48 procent van de deelnemers hoe dan ook al een bubbel had die kleiner of gelijk aan 5 personen was.

  • 35.000 Belgen namen deel aan het meest recente onderzoek van de Grote Coronastudie. Sinds de start van de studies op 17 maart werden al meer dan 2,5 miljoen enquêtes ingevuld. De focus van het onderzoek lag dit keer op de sociale bubbels en activiteiten.
  • 7 procent van de deelnemers gaf aan helemaal geen rekening te houden met de voorheen opgelegde bubbel van maximaal 15 personen per week.
  • Nog eens 3 procent van de deelnemers gaf zelfs toe dat ze een bubbel hadden die groter was dan 15 personen.
  • Dat is echter een minderheid, want 48 procent van de deelnemers gaf aan geen probleem te hebben met een meer beperkte bubbel van maximaal 5 personen per week.
  • Ongeveer 12 procent van de 35.000 deelnemers gaf aan het moeilijk tot zeer moeilijk te hebben met de bubbel van 15 personen. De kleinere bubbel die nu ingevoerd is, zal wellicht erg moeilijk worden voor deze groep mensen.
  • Ook gaf meer dan de helft van de deelnemers aan zijn plannen te moeten aanpassen door de nieuwe maatregelen. Daarbij gaat het vooral om geplande familiefeesten die uitgesteld moeten worden.
  • Nog eens 57 procent van de deelnemers had de komende maand nog andere sociale activiteiten gepland. 84 procent is bereid om die activiteiten uit te stellen of te annuleren. Een kleine minderheid, zo’n 2 procent, weigert om zich aan te passen.

(Extra treinen naar zee, maar niet vanuit Antwerpen.)

Meer
Lees meer...