Coronavirus: 27 hospitalisaties en 212 besmettingen, trends blijven dalen

Sinds gisteren zijn 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. 42 mensen kwamen de afgelopen 24 uur om in ons land door Covid-19. Ook werd bij 212 nieuwe mensen een besmetting vastgesteld. Momenteel liggen in ons land nog 187 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg. Dat is een daling met 22. Viroloog Steven Van Gucht bevestigt op de persconferentie van het Federaal Crisiscentrum dat de verschillende trends blijven dalen. Bovendien heeft de overheidsdienst Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis nagegaan hoeveel Belgen al antistoffen opbouwden tegen het coronavirus.

Momenteel liggen in de Belgische ziekenhuizen nog 937 coronapatiënten. Sinds 15 maart, het begin van de epidemie in ons land, werden 15.682 patiënten  ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. Momenteel liggen nog 187 patiënten op de afdelingen intensieve zorg, van wie er nog 90 kunstmatig beademd moeten worden. Op dit moment neemt het aantal hospitalisaties af met 6 procent per dag, op de de afdeling intensieve zorg is dat met 4 procent per dag. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht.

Van de 212 nieuwe besmettingen die de afgelopen 24 uur vastgesteld werden, vonden er 123 plaats in Vlaanderen, 72 in Wallonië en 17 in Brussel. “De trend blijft dalend, en neemt af met drie procent per dag”, zegt Van Gucht. In totaal werd in België al bij 58.061 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Van de 42 nieuwe overlijdens werden er 17 vastgesteld in het ziekenhuis en 20 in een woonzorgcentra. De dodentol in ons ligt nu op 9.430. Hier is sprake van een daling met 3 procent per dag.

(Cafés en restaurants zo goed als zeker weer open vanaf 8 juni: de regels.)

Weinig zieken op werk

EPA

Ook qua het aantal afwezigheden op het werk door ziekte blijft de trend nog steeds laag, “lager dan de trends van de voorbije twee jaren”, zegt Van Gucht.

Ook het aantal consultaties bij huisartsen voor griepachtige symptomen blijft stabiel. Er is sprake van  78 raadplegingen op 100.000 inwoners. “Ook deze indicator blijft goed”, volgens Van Gucht.

Tijdens het begin van de coronacrisis trokken heel wat medische experten aan de alarmbel, omdat het erop leek dat mensen met klachten hun doktersbezoek uitstelden uit angst voor een besmetting met het coronavirus.

(Europa op historische drempel: straks miljarden aan EU-belastingen om coronasteun te financieren.)

Antistoffen

Op de persconferentie werden ook de resultaten uit de doeken gedaan van een onderzoek van Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis. Sinds 30 maart neemt de overheidsdienst om de twee weken 1.500 bloedstalen van het Rode Kruis onder de loep om te onderzoeken of ze antistoffen tegen Covid-19 bevatten.

“Het gaat om bloedstalen van bloeddonoren, dus mensen tussen 18 en 75 jaar die in goede gezondheid verkeren”, zegt Van Gucht. “In het begin van de epidemie zie je een duidelijke stijging van het percentage antistoffen, bijna een verviervoudiging. Sinds half april is dit percentage stabiel gebleven.”

“Dat toont aan dat de maatregelen goed gewerkt hebben. Ze hebben het virus heel sterk vertraagd. Het zal afwachten worden in hoeverre dit percentage verder zal stijgen omwille van de versoepelingen die zijn doorgevoerd.”

(Zuid-Korea verstrengt coronamaatregelen opnieuw na een stijging van het aantal besmettingen.)

Meer
Lees meer...