Left Right
scrollTop top

Coronavirus: Lippens dreigt Knokke volledig af te sluiten als NMBS “overvolle treinen” blijft sturen


coronavirus lippens kust knokke

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist vraagt van de NMBS een waterdicht protocol over hoe het in de zomer treinen zal inzetten. Als burgemeester Leopold Lippens daar niet snel duidelijkheid over krijgt, wil hij de NMBS in gebreke stellen wegens “de export van het coronavirus naar de Belgische kust”. Bovendien dreigt Lippens ermee om Knokke-Heist tijdens warme zomerdagen volledig af te sluiten van de rest van het land op vlak van treinverbinding. Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, treedt hem ondertussen bij.

“De spoorwegen moeten de coronawetgeving respecteren”, zegt Leopold Lippens in een gesprek met de VRT. “Wij zien te veel volk op de treinen, mensen dragen geen mondmaskers. Er is geen controle. Als die mensen naar Knokke-Heist komen, is dat een probleem voor de veiligheid. Zo kan het virus naar onze gemeente komen, en dat wensen wij niet.”

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist vindt dat de NMBS te veel treuzelt met een transparante aanpak van het coronavirus. Volgens Lippens voorzien de spoorwegen niet in extra beveiliging, in het afdwingen van de coronamaatregelen, in een verminderd aanbod of in een aangepaste tarifering. Als Lippens niet snel duidelijkheid krijgt, dreigt hij ermee om de NMBS in gebreke te stellen “voor de export van Covid-19 naar de kust”. Lippens bekijkt alvast of het mogelijk is om Knokke-Heist op de eerstvolgende heel warme dag te kunnen afsluiten.

(Franstalig hoger onderwijs verplicht mondmasker als afstand houden niet lukt.)

Weerwoord van NMBS

Lippens klaagt aan dat er afgelopen weekend “tientallen bomvolle treinen met reizigers zonder mondmasker” naar de kust afreisden.

NMBS-woordvoerder Bart Crols zegt aan de VRT dat de uitspraak van Lippens niet helemaal klopt. Hij wijst erop dat een mondmasker dragen op treinen al verplicht is sinds 4 mei: “Dat wordt wel degelijk gecontroleerd door onze mensen en door de spoorwegpolitie. Er loopt ook een grote sensibiliseringscampagne. Het was van in het begin duidelijk dat de afstandsregels in de zomer na de versoepelingen moeilijker te handhaven zouden zijn. Vandaar de verplichting voor het dragen van een mondmasker.”

De NMBS startte ondertussen haar normale aanbod weer op met het maximaal aantal treinen. “En daar horen de extra treinen voor de vakantie ook bij”, klinkt het. “Wij volgen dus wel degelijk de aanbevelingen. Wij handhaven dat, en verder is het ook aan de spoorwegpolitie om te controleren.”

(Lockdown zorgt mogelijk voor 214.000 extra baby’s in Filipijnen.)

Drukte

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé benadrukt dat het belangrijk is dat de kustgemeenten dagjestoeristen op een veilige manier kunnen ontvangen. Daarvoor wil hij een constructieve samenwerking aangaan met de spoorwegen. “De NMBS zal bijvoorbeeld op zijn website een link maken naar de drukte-barometer van Westtoer”, zegt Decaluwé. “Dan kunnen mensen zelf zien hoe druk het is aan de kust, en zo kunnen we de boodschap geven: stap niet op de trein, of stap over naar een andere kustgemeente.”

Ook wil Decaluwé overvolle treinen en veel drukte aan de kust vermijden: “Het is niet de bedoeling om propvolle treinen richting kust te sturen. En misschien moeten er wel enkele van die extra treinen afgeschaft worden. Daar moet snel duidelijkheid over komen.”

(Weekend vol lockdownfeestjes: De Crem (CD&V) dreigt met celstraffen.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…