Coronamaatregelen krijgen update: een overzicht

De maatregelen die in ons land gelden om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, hebben een update gekregen. Dat blijkt uit een ministerieel besluit dat gisteren in het Staatsblad is verschenen.

Iets meer dan twee weken nadat België de facto in lockdown ging in de strijd tegen het coronavirus, zijn de geldende richtlijnen enigszins aangepast.

Wandelen, lopen en fietsen

Zo is er verduidelijking gekomen over wat mag en niet mag als je gaat wandelen, lopen of fietsen met iemand waarmee je samenwoont. Tot nu toe moest je met die persoon buiten ook 1,5 meter afstand houden, maar die verplichting valt logischerwijs weg. Als er daarnaast nog iemand bij is waarmee je niet samenwoont, moet die persoon wel 1,5 meter afstand respecteren.

Winkels

Naast voedingswinkels, dierenvoedingswinkels, apotheken, nachtwinkels krantenwinkels en tankstations mogen nu ook telecomwinkels en winkels voor medische hulpmiddelen openen, al is dat wel onder strenge voorwaarden. Zo mogen ze enkel openen op afspraak en mag er telkens maar één klant per keer in de winkel zijn.

Voor voedingswinkels valt dan weer de limiet op de openingsuren weg. Die aanpassing komt er vooral op vraag van bakkers die sinds de lockdown ten vroegste om 8 uur mochten opengaan. Die beperking valt nu dus weg.

Huwelijk en begrafenis

Ook voor huwelijken en begrafenissen zijn er nieuwe maatregelen. Bij begrafenissen mogen maximaal 15 mensen aanwezig zijn als er tussen hen telkens 1,5 meter afstand is. Het lichaam van de overledene mag niet worden blootgesteld.

Zowel burgerlijke als religieuze huwelijken mogen nog doorgaan, maar er geldt een nog grotere beperking op het aantal aanwezigen. Hier mogen enkel de partners, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst aanwezig zijn. Ouders mogen de plechtigheid dus niet bijwonen.

Schooluitstappen en reizen

De scholen zijn nog minimum tot en met 19 april gesloten, maar zelfs indien ze daarna weer zouden opengaan, blijven er sowieso bepaalde beperkingen. Meerdaagse schooluitstappen worden voor de rest van het schooljaar namelijk volledig verboden.

Tot nu toe was het enkel verboden om niet-essentiële reizen te maken naar het buitenland. Daarbij komt nu ook een verbod van niet-essentiële reizen vanuit het buitenland naar België.

Meer
Lees meer...