Coronavirus: 132 overlijdens en 578 nieuwe hospitalisaties in België, “cijfers stabiliseren”

De afgelopen 24 uur zijn 132 mensen overleden door het coronavirus in België. Daarmee staat de dodentol op 1.143. Sinds gisteren liggen er 578 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen, wat het totaal op 5.552 brengt. Volgens viroloog Steven Van Gucht wordt de epidemie stilaan beheersbaar. Dat zegt hij op de persconferentie van het federaal crisiscentrum.

Momenteel liggen 1.205 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen, een stijging met 61. 916 van hen moeten beademd worden. Bovendien werd gisteren bij 1.422 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om 865 mensen in Vlaanderen, 374 in Wallonië, en 167 in Brussel. Bij 16 mensen was de woonplaats niet bekend. Tot nu toe werd in ons land bij 16.770 mensen het coronavirus vastgesteld, maar niet iedereen die symptomen vertoont, wordt getest. 377 coronapatiënten mochten de afgelopen 24 uur de ziekenhuizen verlaten. 

“Cijfers stabiliseren”

EPA

“We krijgen regelmatig de vraag: hoe komt het dat er ondanks maatregelen steeds nieuwe gevallen bijkomen”, zegt viroloog Steven Van Gucht die de commissie leidt die de regering adviseert over de aanpak van de coronacrisis. “Maar de cijfers lijken te stabiliseren, dat is bemoedigend. Het aantal nieuwe gevallen schommelt tussen 500 en 600 per dag. Of we een plateau hebben bereikt, zullen de volgende dagen moeten uitwijzen.”

“De epidemie evolueert veel trager dan indien we niets hadden gedaan, en wordt beheersbaar. Steeds meer mensen bouwen immuniteit op, hopelijk zullen de cijfers daardoor dalen. Maar inspanningen blijven belangrijk, ook wanneer de cijfers zouden zakken.”

“De maatregelen zijn erop gericht zoveel mogelijk ontmoetingen tussen verschillende groepen te vermijden”, zegt de Franstalige expert Emmanuel André. “Binnen die groepen, bijvoorbeeld in rusthuizen, kan het virus zich blijven verspreiden. Daardoor blijven er infecties bijkomen. Dat is moeilijk tegen te houden, in rust- en verzorgingstehuizen is het bijvoorbeeld onmogelijk voor bewoners en zorgverleners om voldoende afstand te houden.”

Regionale verschillen?

Een opvallende evolutie: 60 procent van de besmettingen werd in Vlaanderen vastgesteld, maar in Wallonië en Brussel vallen meer doden. “Het is te vroeg om daar conclusies uit te trekken”, zegt Van Gucht. “Er zit een vertraging op de rapportering van de overlijdens. Dat gaan we later beter kunnen doen en wordt zeker onderzocht, maar ik zou er niet zomaar vanuit gaan dat er verschillen zijn tussen regio’s op basis van huidige cijfers.”

Piek bereikt?

EPA

“Het aantal personen dat zich aanmeldt met klachten die gerelateerd lijken aan corona, lijkt te stabiliseren”, zegt André. “Het aantal nieuwe opnames stijgt niet meer, dat is een belangrijk teken. Maar mensen worden nog besmet, vooral binnen die groepen waar we het over hadden. Daar moeten we nog meer aandacht voor hebben. We zullen u informeren wanneer die piek bereikt is, maar we moeten nu vooral de inspanningen volhouden.”

“Ondanks dat we meer testen, blijft het aantal bevestigde gevallen rond hetzelfde cijfer hangen. Dat geldt ook voor het aantal nieuwe opnames. Maar het is eigen aan de definitie van een piek dat je die pas na de piek kunt vaststellen. Heb goede hoop dat we dat één dezer dagen kunnen zeggen, maar het blijft nog even koffiedik kijken.”

Inspanningen volhouden, ook bij mooi weer

Crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens besprak ook het voorspelde mooie weer: “Veel plannen in de paasvakantie kunnen door het virus niet doorgaan. Deze crisis vergt veel van iedereen. De komende dagen kan genoten worden van de zon, zij het met respect voor de maatregelen. Wandelen, fietsen en lopen in gezinsverband of met één vriend mag, maar niet naar de fruitstreek of naar de Ardennen rijden met de auto.”

“Alle andere vormen van recreatie, zoals motorrijden of zeiltochten, zijn niet toegelaten. Barbecuen kan, maar dan enkel met het gezin. Buren en vrienden uitnodigen zal voor later zijn. Een picknick in het park, ook alleen met het gezin, kan niet. Maak er, ondanks deze vreemde omstandigheden, een mooi weekend van, en hou vol.”

Meer
Lees meer...