Coronavirus in Pakistan: bloedplasma van genezen Covid-patiënten op de zwarte markt te koop

In Pakistan is de coronacrisis nog niet gaan liggen, maar toch werd de lockdown er al een paar weken geleden afgeschaft. Het gevolg: overvolle ziekenhuizen, stervende dokters en een nieuwe, levensgevaarlijke zwarte markt voor bloedplasma.

Bij ons komen de ziekenhuizen geleidelijk aan weer op hun positieven nu de coronacrisis elke dag een beetje kleiner wordt. Maar in Pakistan is dat nog helemaal niet het geval. Ziekenhuizen liggen er overvol, dokters sterven aan de gevolgen van het virus, medicijnen zijn schaars en bloedplasma wordt verkocht op de zwarte markt.

Antilichamen

Pakistanen zijn namelijk (net als de rest van de wereld) hopeloos op zoek naar een behandeling voor Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. En in die behandeling blijken antilichamen een belangrijke factor te spelen. Dokters wereldwijd zijn daar volop mee aan het experimenteren.

Pakistan Corona
Pakistanen worden getest op het coronavirus – EPA

In Pakistan gaan de mensen nog een stapje verder dan zich “gewoon” op te geven als proefpersoon voor een behandeling. “Vaak gaat de familie van een coronapatiënt iemand benaderen die genezen is, om die te vragen om bloed te doneren”, vertelde een dokter uit Islamabad aan The Guardian.

“Wanneer een bepaald bedrag is afgesproken, meestal tussen de 200.000 en 800.000 roepies (1.000 tot 4.000 euro, red.), trekken ze naar een privélabo om het plasma af te nemen, dat dan ‘gedoneerd’ wordt aan de patiënten.” Heel wat Pakistanen geloven dat het plasma een wondermiddel is, volgens de dokter.

(Janssen Pharmaceutica test in juli al mogelijk coronavaccin op mensen.)

Lockdown in Pakistan

Pakistan Corona
Politieagent bewaakt lokale lockdown in Pakistan – EPA

In Pakistan is de coronacrisis nog niet aan het verzwakken. Integendeel. Ondertussen zijn al 185.000 mensen besmet met het virus, en daar komen elke dag zeker 5.000 gevallen bij. De overheid verwacht dat tegen eind juli zo’n 1,2 miljoen Pakistanen besmet zullen zijn met het coronavirus.

Maar toch heeft die overheid eind mei beslist om de lockdownmaatregelen in het land te schrappen. Er was namelijk geen sprake meer van een pandemie in Pakistan, klonk het daar. De Wereldgezondheidsorganisatie was daar niet mee akkoord, en verplichtte het land om opnieuw maatregelen in te voeren.

Sindsdien zijn in Pakistan lokale en tijdelijke lockdowns ingevoerd. Die duurden telkens maar een paar dagen. De overheid is namelijk bang dat de economie, die al serieus op de helling staat, helemaal in elkaar zal stuiken.

Meer
Lees meer...