Left Right
scrollTop top

Coronavirus: voorlopig krijgen we onze tickets voor reizen en concerten niet terugbetaald


Coronavirus: beslissingen op vlak van reizen en evenementen.
© Pixabay

Federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) komt de reis- en evenementensector financieel tegemoet in de coronacrisis. Reis- en evenementorganisatoren zullen niet verplicht worden om een ticket terug te betalen, maar er zijn nuances.

Normaal gezien hebben consumenten in België het recht om in buitengewone omstandigheden hun reis te annuleren en een schadevergoeding te eisen. Door de talrijke annuleringen sinds de start van de coronacrisis zouden de kosten voor de reissector enorm hoog oplopen. Daarom past Muylle de regels aan.

Reissector

Reisorganisatoren mogen hun klanten na een annulering een voucher aanbieden voor een latere reis ter waarde van een gelijk bedrag als hun eerst geboekte reis. De voucher voor de nieuwe reis moet minstens een jaar geldig zijn en moet gedekt worden door de garantieregeling voor de reissector. Dat meldt onder meer de VRT. Deze nieuwe maatregel moet vermijden dat de reisorganisatoren niet meer in staat zullen zijn om tickets terug te betalen.

Evenementensector

Voor de evenementensector wordt een gelijkaardige regeling getroffen. De federale regering gelastte alle culturele, recreatieve en sportieve evenementen af tot 3 april. De concertcuratoren, theatergezelschappen en andere organisatoren krijgen het recht om tickets tijdelijk niet terug te betalen op voorwaarde dat het evenement op een latere datum en binnen een redelijke termijn wordt georganiseerd.

Als dat niet mogelijk is, krijgen de organisatoren meer tijd om de tickets terug te betalen. Als de tickethouder op de nieuwe data niet kan, moet het ticket toch nog terugbetaald worden. Muylle benadrukt dat deze maatregelen ook in het belang van de consument zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…