Coronavirus: Spaanse en Luxemburger die via ons land reisden mogelijk besmet

Coronavirus Duitsland
Isopix

Een Spaanse vrouw en een Luxemburgse man die recent nog in ons land waren, zijn vermoedelijk besmet met het coronavirus. Beide patiënten hebben bij een eerste test positief getest en zijn in eigen land in quarantaine gezet. Er wordt nu onderzocht met wie ze ervoor in contact zijn geweest.

Een Luxemburgse man die via ons België reisde, is waarschijnlijk besmet met het coronavirus. Het zou gaan om het eerste geval in het Groothertogdom Luxemburg. De veertiger is op reis geweest naar Italië en keerde via de luchthaven van Charleroi terug naar Luxemburg.

Een eerste test bleek alvast positief. Op dit moment wordt een tweede test uitgevoerd in Rotterdam. De man is niet ernstig ziek en verblijft samen met zijn gezin in isolement in een ziekenhuis. Zijn gezinsleden vertonen voorlopig geen symptomen.

Luchthaven Charleroi

Er wordt op dit moment in kaart gebracht met wie de man allemaal in contact is geweest. De luchthaven van Charleroi heeft alvast “fase drie van het epidemiologische gezondheidsplan” geactiveerd in overleg met de Waalse minister van Luchthavens Jean-Luc Crucke. Dat laat Brussels South Charleroi Airport weten. De luchthaven opent een crisiscentrum en roept een waakzaamheidscommissie bijeen.

Er is contact met Luxemburgse autoriteiten om zo snel mogelijk de routes en mogelijke contacten van de besmette man na te gaan. Zo wil de luchthaven eventuele besmette zones ontsmetten en behandelen. Het personeel en de reizigers zijn alvast ingelicht over de situatie.

Spaanse vrouw

Daarnaast is ook bij een Spaanse vrouw die in ons land was het virus vastgesteld. De 39-jarige vrouw uit Pamplona was deze week enkele dagen in België. Toen ze vrijdag terugkeerde naar Spanje bleek ze een dubbele longontsteking te hebben.

De vrouw is meteen overgebracht naar het ziekenhuis van Navarra en testte daar positief op het coronavirus. Volgens de manager van dat ziekenhuis is haar gezondheidstoestand ernstig. Ze verblijft in quarantaine.

Waar de vrouw besmet is geraakt met het coronavirus is nog niet geweten. De gezondheidsdiensten onderzoeken momenten met wie ze de afgelopen tijd in contact is geweest om zo eventuele andere besmettingen op te sporen en nieuwe infecties te voorkomen.

Gesponsorde artikelen