Coronacrisis: staking bij Delhaize dreigt, alvast acties in het Brusselse

Staking bij Delhaize dreigt, alvast acties in het Brusselse.
EPA

In enkele filialen van Delhaize heeft het personeel het werk neergelegd. Momenteel onderhandelen de vakbonden en directie van Delhaize over een compensatie voor de werknemers. Die hebben de jongste dagen en weken door de coronacrisis extra inspanningen moeten leveren. Bovendien liepen ze meer risico op besmetting doordat ze met veel mensen in contact kwamen. Het overleg tussen de vakbonden en directie verloop echter stroef. Er wordt gevreesd dat de staking kan uitbreiden naar supermarkten over heel het land.

Sinds 1 april wordt er in gestaakt in de Brusselse Delhaize-winkels Flagey, Westland, Molenbeek en Veeweyde en in Namen in de Delhaize van Jambes. Delhaize biedt de werknemers vijf extra verlofdagen en extra korting bij Delhaize als financiële compensatie voor het harde werk tijdens de coronacrisis. Volgens de vakbonden gaat het om een financiële compensatie van 400 à 470 euro. Dat melden de kranten van De Persgroep.

“Fysiek en moreel uitgeput”

EPA

Het ACV laat weten geen vragende partij te zijn voor acties. Volgens de Christelijke vakbond gaat het om “personeelsleden die fysiek en moreel uitgeput zijn, en dat moet men ook begrijpen”.

Volgens de vakbonden komen de werknemers enkel op voor hun eigen veiligheid en gezondheid. Alle gesprekken met de werkgeverskoepel Comeos om tot een compromis te komen, zouden op niets uitgedraaid zijn. Toch hopen de vakbonden nog steeds dat er extra tegemoetkomingen komen van de Delhaize-werkgevers. Verder wordt er gevreesd dat er in nog meer winkels stakingen zullen uitbreken op initiatief van het winkelpersoneel, niet enkel in Delhaize-supermarkten.

Akkoorden bij andere supermarkten

Ook bij andere supermarktketens was er de jongste dagen overleg tussen de vakbonden en de directies. Bij Colruyt is er een akkoord bereikt, bij Aldi kwam het tot een protocolakkoord dat nu wordt voorgelegd aan de achterban. Ook bij Carrefour ziet het ernaar uit dat er een akkoord komt, daar worden nu de laatste details aan het contract toegevoegd. Bij zowat alle supermarkten worden financiële tegemoetkomingen en extra recupdagen voorzien om te bekomen van de stormloop door de coronacrisis, het hamstergedrag van sommigen en de verregaande extra veiligheidsmaatregelen.

Het ACV hoopt en verwacht dan ook dat er bij Delhaize binnenkort ook een akkoord uit de bus zal komen.

Gesponsorde artikelen