Coronavirus: steeds meer gevallen van herbesmetting duiken op

Bijna elke dag melden wetenschappers van over de hele wereld gevallen van herbesmetting met het coronavirus. De betreffende patiënten vertonen bovendien niet per se mildere symptomen. Ook in ons land werden twee nieuwe gevallen van herbesmetting vastgesteld. Dat schrijft De Standaard op woensdag.

Op 24 augustus melden wetenschappers uit Hongkong dat bij hen een man voor de tweede keer besmet is SARS-CoV-2. Dat was officieel het eerste bekende geval wereldwijd. Nog geen dag later werd iemand die maanden daarvoor genezen verklaard was opnieuw ziek met een andere variant van het coronavirus.

Topje van de ijsberg

Sindsdien stapelen de voorbeelden zich op, overal ter wereld. Bij ons zijn er intussen minstens drie gevallen bekend: een Antwerpse dokter van 30 jaar oud, een jonge vrouw van 25 en een dame van 51 jaar oud.

Volgens De Standaard zijn de vastgestelde herbesmettingen slechts het topje van de ijsberg. Het volstaat namelijk niet om twee keer positief te testen op corona, het virus kan sowieso lang ronddwalen in het lichaam. Om een tweede besmetting te bevestigen moet twee keer een volledige genoomanalyse gebeuren, iets dat nauwelijks gebeurt bij een eerste besmetting. Bovendien zijn wetenschappers nu minder geneigd om nieuwe gevallen van herbesmetting te melden, omdat er al publicaties over zijn verschenen.

Bovendien zijn er vrij ernstige vormen van herbesmetting waargenomen. Volgens wetenschappers toont dat aan dat de immuunrespons van ons lichaam niet zo heel lang standhoudt.

Meer
Lees meer...