Coronacrisis: 1,25 miljoen tijdelijke werklozen, deze werknemers krijgen het vaakst bonussen van de baas

Momenteel zijn in ons land 1,25 miljoen mensen tijdelijk werkloos door de coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Dat betekent dat bijna 1 op de 3 van de actieve werknemers in België in het systeem van tijdelijke werkloosheid zit. Zo’n 10 procent van hen krijgt naast de tijdelijke werkloosheidsuitkering van de staat een bonus van de werkgever.

Heel wat bedrijven zijn momenteel gesloten door de strenge coronamaatregelen in ons land. Dankzij het systeem van tijdelijke werkloosheid kunnen bedrijven de personeelskosten drukken zonder dat er werknemers ontslagen moeten worden. Het personeel in dat systeem krijgt tijdelijk een uitkering van de staat. Op 23 maart erkende de regering de coronacrisis als “overmacht”. Sindsdien mogen werknemers dus op tijdelijke werkloosheid gezet worden met de coronacrisis als reden.

De jongste weken is het aantal aanvragen voor tijdelijke werkloosheid fors gestegen. Begin maart waren ongeveer 1.700 werknemers in tijdelijke werkloosheid, midden maart 31.000, twee weken geleden 1 miljoen en nu een kwart meer met 1,25 miljoen tijdelijk werklozen.

Bonus op uitkering

EPA

Concreet betaalt de overheid één op de vijf werkdagen van tijdelijke werklozen, maar zo’n 10 procent van de tijdelijke werklozen krijgt daarbovenop nog een deel loon van hun werkgever. Dat laat het hr-dienstenbedrijf Acerta weten aan de krant De Tijd.

17,5 procent van de kaderleden krijgt een extra storting van het bedrijf, 11,9 procent van de bedienden en amper 5,5 procent van de arbeiders. Volgens Acerta ligt dat aandeel bij de arbeiders zo laag, omdat “de tijdelijke werkloosheid meer ingeburgerd is bij arbeiders, waardoor er vaak al regelingen zijn”.

Grote bedrijven guller

EPA

Tijdelijk werklozen die voor een groot bedrijf werken, maken meer kans op een aanvulling dan wie in een klein bedrijf werkt. Bij ondernemingen met meer dan 200 werknemers wordt het systeem van bonussen in 45 procent van de gevallen toegepast. Bij bedrijven met minder dan 20 werknemers in amper 1 à 2 procent van de gevallen.

Volgens Acerta bevestigt dat het feit dat kleine en middelgrote bedrijven het momenteel een stuk moeilijker hebben. Bij het leeuwendeel van de werknemers ligt de bonus tussen 5 en 20 euro per dag, maar bij meer dan een kwart van de kaderleden loopt het op tot 100 euro per dag.

Meer
Lees meer...