België voert strengste coronaregels van Europa in: dit doen buurlanden nu

Met de nieuwe coronamaatregelen die de Nationale Veiligheidsraad doorvoerde, is de Belgische aanpak van de zogenaamde tweede golf van het coronavirus de strengste van Europa.

Om een nieuwe, grootschalige uitbraak van het coronavirus te voorkomen, heeft de Nationale Veiligheidsraad aangekondigd dat de sociale bubbels ingeperkt worden. Ook worden er minder mensen toegestaan op evenementen en mag je voortaan enkel alleen winkelen.

Vanaf woensdag mag elk huishouden gedurende 4 weken nauw contact hebben met dezelfde 5 mensen. Daarbij tellen kinderen jonger dan 12 niet mee. Daarvoor mocht elke Belg tot 15 mensen per week zien. Per week mochten dat andere mensen zijn.

(Nu al meer dan 300 besmettingen per dag: coronacijfers blijven stijgen.)

Buurlanden minder streng

Onze buurlanden hanteren zo’n regel niet. Nederland, Duitsland en Frankrijk vragen burgers om het aantal contacten te beperken, maar ze leggen hen geen maximumaantal op. Spanje en Portugal leggen enkel voor zwaar getroffen gemeenten een maximumaantal op. Enkel in zwaar getroffen delen van de Portugese hoofdstad Lissabon zijn de regels even streng als in België.

In deze landen, met uitzondering van Nederland, gelden er verschillende regels voor bepaalde regio’s.

In Duitsland, Nederland en Spanje moet je anderhalve meter afstand houden, in Frankrijk 1 meter en in Portugal zelfs 2 meter.

(Burgemeester De Wever (N-VA) zal nieuwe coronamaatregelen “strikt handhaven”.)

Mondmaskers

  • Ook in Duitsland ben je verplicht om in de horeca een mondmasker te dragen als je niet aan je tafel zit. In alle openbare gebouwen is het dragen van een mondmasker er verplicht.
  • In Frankrijk is de horeca open, maar er worden maximaal 10 gasten per tafel toegestaan.  Op terrassen worden soms meer mensen toegestaan.
  • In Nederland worden mondmaskers aanbevolen voor situaties waarin het anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is, maar dat is niet verplicht. De horeca is in Nederland gewoon open met aangepaste indeling.
  • In Portugal zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer en in openbare ruimtes. Groepen van meer dan 20 personen zijn er verboden, in Lissabon staat het maximum op 10 personen.
  • In Spanje worden mondmaskers overal aangeraden in het openbaar, in een aantal zwaar getroffen regio’s zijn ze ook verplicht. Groepen met maximaal 20 personen zijn er toegestaan en de winkels en horeca zijn er open.

Impact op economie

Er wordt ook gevreesd dat deze nieuwe sociale lockdown nog meer negatieve impact zal hebben op de Belgische economie. Dat meldt onder meer de krant De Tijd. Mensen zullen wellicht minder op café of restaurant gaan en zullen minder geneigd zijn om gaan te winkelen. Volgens een schatting van de Belgische banken zou een tweede golf van het coronavirus België in 2020 7 tot 21 miljard euro kunnen kosten.

(Sociale bubbels van 5 of 10, wat mag wel en wat niet?)

Meer
Lees meer...