Coronavirus: voor het eerst geen doden in woonzorgcentra, Veiligheidsraad beslist voortaan over betogingen

De jongste 24 uur werd in ons land bij 89 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Zo duikt het aantal nieuwe besmettingen weer onder de 100. 16 coronapatiënten werden sinds gisteren in het ziekenhuis opgenomen en 13 mensen zijn overleden. Voor het eerst viel er geen enkele dode in een woonzorgcentrum in ons land. Momenteel liggen nog 573 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen van wie 115 op intensieve zorg. Van hen moeten 66 mensen kunstmatig beademd worden.

Met amper 13 coronadoden blijft het sterftecijfer van ons land laag. 10 mensen stierven in Vlaanderen, 2 in Wallonië en één in Brussel. Opvallend is dat er voor het eerst geen enkele coronadode viel in een Belgisch woonzorgcentrum. Wel is het mogelijk dat sommigen van de overledenen in de ziekenhuizen nog bewoners van woonzorgcentra waren. De dodentol in ons land staat nu op 9.619. 48 procent van hen overleed in het ziekenhuis, 50 procent in de woonzorgcentra, de overige twee procent op andere locaties.

Alle coronatrends blijven dalend in ons land. Het aantal nieuwe besmettingen neemt af met 6 tot 7 procent per dag, het aantal nieuwe opnames met 4 procent per dag en het aantal overlijdens neemt af met 4 tot 6 procent per dag.

(Lees hier meer over de versoepelingen van deze week.)

Betogingen

Voortaan zal de Nationale Veiligheidsraad beslissen of betogingen in ons land kunnen plaatsvinden. Dat blijkt uit een gezamenlijk persbericht van premier Sophie Wilmès (MR) en de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS). Close kwam onder vuur te liggen nadat hij toestemming gegeven had voor een betoging tegen racisme. Die lokte afgelopen zondag maar liefst 10.000 aanwezigen. Erika Vlieghe, hoofd van de GEES-expertengroep, sprak van “een horrorcijfer” in het kader van de coronacrisis.

In het persbericht wordt erop gewezen “dat België nog steeds in een gezondheidscrisis zit en dat de bescherming van de gezondheid van de mensen boven alles prioritair moet blijven”. De Nationale Veiligheidsraad gaat vanaf nu op zoek naar “manieren om de vrijheid van meningsuiting te rijmen met de gezondheidsvoorschriften in deze Covid-crisis en het beheer van de openbare orde”.

Gisteren zei Close nog dat hij een dergelijke betoging tegen racisme opnieuw zou laten doorgaan. Na een gesprek met premier Sophie Wilmès (MR) herzag hij zijn mening. Close zei ook dat de gezondheidssituatie voor hem voorop staat.

(Vlaamse regering verlengt steunmaatregelen voor ondernemingen.)

Meer
Lees meer...