Coronavirus: aantal nieuwe besmettingen blijft dalen, maar minder snel

coronavirus update besmettingen hospitalisaties belgië 6 juli 2020
EPA

De afgelopen week werd er gemiddeld bij 85,1 Belgen een besmetting met het coronavirus gemeld. Dat is een daling met 3 procent tegenover de week voordien. De trend blijft constant dalen, maar minder fel dan tijdens de voorbije dagen. In totaal werd in ons land al bij 62.016 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

EPA

De teller van het aantal coronabesmettingen in ons land staat momenteel op 62.016. Dat zijn er 83 meer dan een dag eerder. Dat maakt Sciensano, de gezondheidsorganisatie van de overheid, bekend.

Het gaat, voor alle duidelijkheid, enkel over het aantal bevestigde besmettingen. Sciensano publiceert nu het ‘weekgemiddelde’ van de cijfers. Dat slaat op het gemiddeld aantal nieuwe bevestigde gevallen over een periode van zeven dagen. Door dat gemiddelde als maatstaf te nemen, vallen de effecten van normale schommelingen weg in de trends, zoals het zogenaamde weekendeffect. Ook werden de afgelopen 14 dagen 10,5 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld.

(Dansen op trouwfeesten dan toch toegestaan, experts schreeuwen moord en brand.)

Steun aan meer dan 200.000 zelfstandigen

EPA

De overheid heeft tijdens de coronacrisis via verschillende premies steun gegeven aan meer dan 200.000 zelfstandigen. Het totale bedrag loopt op tot meer dan een miljard euro. 

De overheid geeft meerdere soorten premies aan zelfstandigen. Wie zijn bedrijf moet sluiten, krijgt bijvoorbeeld een hinderpremie van 4.000 euro. Daarbovenop krijgen ze nog een premie van 160 euro per sluitingsdag.

(België opent grenzen naar eerste niet-EU landen ten vroegste op 7 juli.)

Verder heb je de compensatiepremie, voor zelfstandigen die meer dan 60 procent schade lijden als gevolg van de coronacrisis. Die compensatiepremie bedraagt 3.000 euro en 1.500 euro voor zelfstandigen in bijberoep.

In totaal werden er tijdens de afgelopen maanden 132.000 aanvragen geregistreerd voor alle coronapremies. Daarvan kregen 104.000 aanvragen groen licht. Dat meldt onder meer de VRT. De overheid pompte al 440 miljoen euro in de hinderpremies en 690 miljoen euro in de dagpremies. Dat maakte het kabinet van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) bekend.

(België blijft toeristen aantrekken ondanks slechte coronacijfers van afgelopen maanden.)

Gesponsorde artikelen