Coronavirus: 779 besmettingen per dag, spanningen tussen virologen en politiek lopen weer op

In de week van 6 tot 12 september werd bij gemiddeld 779 Belgen per dag een coronabesmetting vastgesteld. Dat is een stijging met de helft tegenover de week daarvoor. Vorige week vrijdag en donderdag werden er telkens op één dag tijd meer dan 1.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Vrijdag waren dat er meer dan 1.100. Het aantal hospitalisaties en overlijdens blijft wel relatief laag.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft aan de lage lant, maar stijgt wel snel. De afgelopen week werden er dagelijks gemiddeld 33 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. De week voordien waren dat er maar 21 per dag. Ook het aantal overlijdens blijft laag. Dagelijks sterven in ons land zo’n 3 mensen, die besmet waren met het coronavirus.

(Meeste nieuwe besmettingen in België bij twintigers.)

Spanningen tussen Virologen en politiek

Viroloog Marc Van Ranst reageert positief op de video van premier Sophie Wilmès (MR). Daarin roept ze op om niet gemakzuchtig te zijn op vlak van de coronamaatregelen. Van Ranst wijst erop dat hijzelf en experts, als Pierre Van Damme, Geert Molenberghs, uit de Celeval-adviesraad gezet zijn omdat ze tegen versoepelingen waren. Dat gebeurde volgens Van Ranst door toedoen van beleidsmakers. Een nieuwe adviesraad van de overheid is gericht op versoepeling. Daarin zit onder meer econoom Lieven Annemans. Die ondertekende mee een open brief die bijzonder kritisch is voor Van Ranst. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten.

(Alle coronatesten in Tour de France negatief.)

Corona-app

Vanaf vrijdag 18 september is de app voor contactopsporing beschikbaar voor 10.000 vrijwillige testgebruikers. Dat laat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) weten in de Kamercommissie Volksgezondheid.

Er zullen in de vier regio’s van ons land mensen getest worden. Die krijgen vrijdag een link doorgestuurd waarmee ze de app kunnen downloaden. Het is de bedoeling dat deze 10.000 testpersonen de app gedurende 10 dagen zullen testen op gebruiksvriendelijkheid. Daarna pas ral de app uitgerold worden voor de rest van het land. Die lancering staat gepland in de week van 28 september. De app-ontwikkelaars wachten ook nog op een advies van de EU. Zo moet de Europese Commissie nog een aantal technische specificaties onder de loep nemen. Het gaat onder meer over de vraag of er door de app geen marktverstoring optreedt.

(Coronavirus slaat toe bij Anderlecht: 3 spelers en 2 medewerkers besmet.)

Meer
Lees meer...