Coronavirus: minder dan 500 mensen op intensieve zorgen, 75 nieuwe overlijdens

De afgelopen 24 uur zijn 83 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. De dalende trend zet zich voort. Daarnaast liggen er voor het eerst sinds eind maart minder dan 500 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Ook vielen sinds gisteren 75 doden door Covid-19.

EPA

De afgelopen 24 uur werd ook bij 485 nieuwe patiënten een coronabesmetting vastgesteld. 161 van hen verblijven in woonzorgcentra. Van de 75 doden die vielen door het coronavirus verbleef ongeveer de helft in een woonzorgcentrum.

Bovendien werden sinds gisteren 231 coronapatiënten uit de ziekenhuizen ontslagen. Tussen 15 maart en 9 mei werden 16.219  mensen in het ziekenhuis opgenomen. 13.642 patiënten mochten al naar huis. Op dit moment liggen nog 2.222 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen.

(En de superkern, hij kabbelt voort, terwijl de macht langzaam van de regering naar het Parlement verschuift.)

Laksere houding?

EPA

Veel mensen hebben gisteren al afgesproken met familie of vrienden. Op heel wat plaatsen in het land was het dan ook druk. Bovendien moest de politie heel wat overtreders van het samenscholingsverbod beboeten. Viroloog Marc Van Ranst reageert op VTM Nieuws dat dit “niet hoopgevend is”. Hij wijst er opnieuw op dat “enkel de burgers kunnen vermijden dat de curve opnieuw de hoogte ingaat”. Van Ranst hoopt dat het gisteren om uitzonderingen ging.

We kunnen volgens Van Ranst enkel vermijden dat de curve opnieuw naar omhoog gaat door burgerzin. “Het is onze verantwoordelijkheid, van alle burgers samen, om hier samen iets van te maken”, zei de viroloog, die mee de regering adviseert over de coronamaatregelen. “We blinken niet uit in het vertrouwen van de overheid, maar als de overheid ons wel het vertrouwen geeft iets te doen met deze versoepeling, dan horen wij ons gezond verstand te gebruiken.”

(WHO waarschuwt voor 190.000 doden door coronavirus in Afrika.)

“Geen brede interpretatie mogelijk”

“Een bredere interpretatie kan niet. De regel blijft: zo weinig mogelijk mensen zien”, zei Van Ranst in het kader van de versoepeling van de coronamaatregelen. “Als we dat niet doen, is het zeker dat die curve terug omhoog gaat. We weten dat het moeilijk is, maar laten we het toch maar niet doen. Het is ook niet omdat ze het zouden kunnen doen, dat veel mensen het ook effectief gaan doen. Kijk maar naar veel grootouders die zeggen ‘blijf nog maar even weg, laat maar zo dat bezoek’.”

Meer
Lees meer...