Coronavirus: amper 4 doden en 55 besmettingen, betogingen in Nederland zorgden niet voor grote heropflakkering

De afgelopen 24 uur werd in ons land bij 55 nieuwe mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld, een daling met 16 tegenover gisteren. Ook overleden 4 coronapatiënten, waarmee de Belgische dodentol op 9.663 komt te staan. Daarnaast was er sprake van 11 nieuwe hospitalisaties en mochten 15 mensen het ziekenhuis verlaten. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van de overheidsdienst Sciensano.

Momenteel liggen nog 395 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 5 minder dan gisteren. Het aantal nieuwe hospitalisaties daalt met 2 procent per dag. Sinds 15 maart mochten al 16.625 patiënten het ziekenhuis verlaten. Op dit moment liggen nog 76 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg, 9 minder dan gisteren. Het aantal patiënten op intensieve zorg daalt met 5 procent per dag. Van hen moeten er 37 kunstmatig worden beademd.

Van de 55 nieuwe besmettingen werden er 22 in Vlaanderen vastgesteld, 14 in Brussel en 19 in Wallonië. De trend van deze cijfers blijft dalend en neemt af met 2 procent per dag. Van de 4 overledenen stierven er 2 in Vlaanderen en 2 in Brussel. Deze trend blijft dalen met 8 tot 9 procent per dag.

Dramatische daling import en export

De Nationale Bank laat weten dat de invoer en uitvoer van goederen in ons land in de maand maand april fors gedaald is door de coronacrisis. De invoer daalde met bijna 29 procent, de uitvoer met 24 procent. De Nationale Bank spreekt op Twitter van “een ongeziene daling”.

Nauwelijks nieuwe uitbraken door grote demonstraties in Nederland

De gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’s) in Nederland laten weten dat de grote betogingen in Amsterdam en Rotterdam een kleine twee weken geleden nog niet geleid hebben tot een overmatige verspreiding  van het coronavirus. Dat meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

In Amsterdam vertoonden twee deelnemers van de antiracismebetoging op de Dam symptomen van het coronavirus. Een van hen testte negatief, van de andere is de uitslag nog niet bekend. De GGD in Rotterdam laat weten 12 dagen na de protestactie in de stad nog geen aanwijzingen te hebben voor nieuwe besmettingen door de massabijeenkomst.

Wel werden de jongste dagen in Amsterdam en Rotterdam meer besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In de twee weken voor de demonstratie in Amsterdam werden er 52 en 46 nieuwe coroanbesmettingen bevestigd, daarna waren dat er 76 en 109.

In Rotterdam was er sprake van 46 nieuwe besmettingen in de week voor het protest, 81 in de week erna en 105 vorige week. In heel Nederland bleef het aantal nieuwe coronabesmettingen stabiel.

Ook in Brussel kwamen een aantal dagen geleden zo’n 10.000 mensen op straat om een vuist te maken tegen racisme. Wat voor een impact die bijeenkomst gehad heeft op de verspreiding van het coronavirus is nog niet helemaal duidelijk.

Meer
Lees meer...