Coronavirus: trends blijven dalen, politiek smijt met steunmaatregelen

De afgelopen 24 uur werd bij 128 nieuwe mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Ook werden er 12 overlijdens gemeld en werden er 20 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen. Momenteel liggen nog 340 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 55 op de afdelingen intensieve zorg.

Met de 128 nieuwe besmettingen staat het  totaal aantal besmettingen met het coronavirus op 60.476. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Crisiscentrum en de overheidsdienst Sciensano. Met de 12 nieuwe overlijdens staat de dodentol in ons land nu op 9.695. Van de 12 nieuwe overlijdens vielen er 10 in ziekenhuizen en 2 in woonzorgcentra.

Van de 128 nieuwe besmettingen van de afgelopen 24 uur werden er 88 vastgesteld in Vlaanderen, 28 in Wallonië en 12 in Brussel. Daarnaast werden 20 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis en mochten 27 patiënten het ziekenhuis verlaten. In totaal werden er in ons land al 1.087.369 coronatesten afgenomen, waarvan 15.430 in de afgelopen 24 uur.

Geen ereloonsupplementen

EPA

De Kamer heeft groen licht gegeven voor een aantal nieuwe maatregelen die de financiële gevolgen van de coronacrisis moeten verlichten. Er mogen onder meer geen ereloonsupplementen aangerekend worden voor mensen die besmet zijn met corona en in het ziekenhuis lagen. Ook andere kosten die niet door de ziekteverzekering gedekt zijn, mogen niet op de factuur komen.

Daarnaast worden mensen met de laagste inkomens tot eind augustus beter beschermd tegen loonbeslag of loonoverdracht, wanneer ze bijvoorbeeld een lening niet kunnen afbetalen.

Steun aan cultuursector

Ook de cultuursector krijgen extra steun. Daarvoor stelden de groenen en de PS een voorstel op om de tijdelijke werkloosheid in te voeren voor alle medewerkers uit de cultuursector die in 2019 10 prestaties of 20 gepresteerde werkdagen kunnen aantonen. Het gaat daarbij zowel om artiesten als om technici. Daarmee komt een gehele nieuwe beroepsgroep, namelijk de zelfstandigen uit de cultuursector, in aanmerking voor werkloosheidsvergoedingen.

Meer
Lees meer...