Coronavirus: gemiddeld nog 93 besmettingen en 5 overlijdens per dag

coronavirus update overlijdens hospitalisaties besmettingen 24 juni 2020
EPA

De voorbije 24 uur zijn 88 nieuwe coronabesmetting vastgesteld. Daarmee daalt het wekelijks gemiddelde in ons land tot 93 besmettingen. Gisteren werden ook 12 mensen opgenomen in het ziekenhuis, wat het wekelijks gemiddelde doet zakken tot 16. Sciensano stelde ook 9 overlijdens vast. Dat brengt het totale aantal dodelijke slachtoffers van Covid-19 in België op 9.722.

Het totaal aantal besmettingen in ons land staat momenteel op 60.898, tegenover 60.810 gisteren. Dat wil zeggen dat er de afgelopen 24 uur bij 88 nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn geregistreerd. Daarbij gaat het niet enkel om besmettingen die gisteren vastgesteld werden, maar ook om cijfers die in de dagen voordien binnenkwamen bij Sciensano.

Daarnaast worden er gemiddeld 93 besmettingen per dag vastgesteld in de laatste week, tegenover 104 in de week ervoor. Er is sprake van een daling van 10 procent in het aantal besmettingen op weekbasis.

(Laatste hoogmis van Veiligheidsraad: laatste keer grote clash tussen politici en experts?)

12 hospitalisaties

Sciensano

In de ziekenhuizen werden tijdens de afgelopen 24 uur in totaal 12 coronapatiënten opgenomen. Zo is het aantal opnames per dag verder gedaald tot gemiddeld 16 in de laatste week. In de week daarvoor stond dat cijfer nog op 20. Er is sprake van een daling van 20 procent per week.

Gisteren lagen nog 281 coronapatiënten in de ziekenhuizen, tegenover 371 een week eerder. Dat is een daling van 24 procent.

Ook op de afdelingen intensieve zorg is er een daling op te merken, van 67 een week geleden tot 41 gisteren. 

(Coronavirus in Pakistan: bloedplasma van genezen Covid-patiënten op de zwarte markt te koop.)

9 overlijdens

Bovendien werden zijn sinds gisteren 9 mensen overleden door Covid-19. Dat brengt de dodentol op 9.722. Gemiddeld sterven momenteel 5 mensen per dag aan het coronavirus tijdens de afgelopen 7 dagen. Er is sprake van bijna een halvering vergeleken met de week daarvoor. Het laatste dagcijfer tot nu toe ligt op 3 overlijdens op 20 juni.

(Twee Trump-medewerkers die op rally in Tulsa waren, besmet met coronavirus.)

Analyse op weekbasis

Sinds gisteren legt Sciensano, de gezondheidsdienst van de overheid, in de bijna-dagelijkse rapporten vooral de focus op de weektrends in de coronabesmettingen. Op die manier kan de evolutie van de corona-epidemie in ons land beter opgevolgd worden volgens Sciensano, ook voor de gewone burger.

Daarnaast zullen hierdoor dagelijkse schommelingen, zoals bijvoorbeeld een weekendeffect, niet langer de analyse van de cijfers vertekenen. De evolutie van de epidemie zal voortaan te volgen zijn aan de hand van het gemiddelde over 7 dagen. Die resultaten worden op hun beurt weer vergeleken met de cijfers van de week voordien.

Er zullen dus niet langer expliciet cijfers op dagbasis weergegeven worden. Deze cijfers zullen echter wel af te leiden zijn door de totalen te vergelijken met die van de dag ervoor.

(Worden mondmaskers binnenkort verplicht in winkels?)

Gesponsorde artikelen