Coronavirus: aantal nieuwe besmettingen blijft onder 100, De Croo wil logica van maatregelen omkeren

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus blijft onder 100. De afgelopen 24 uur werd bij 70 mensen in ons land een besmetting vastgesteld. Daarnaast werden in ons land 31 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en stierven 17 Belgen aan Covid-19. Er is opnieuw sprake van dalende trends.

Momenteel liggen nog 819 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Gisteren mochten 25 patiënten het ziekenhuis verlaten. Op dit moment liggen nog 172 patiënten op de afdelingen intensieve zorg, een stijging met 6. 79 van hen moeten kunstmatig beademd worden.

(Coronavirus wellicht niet ontstaan op beruchte vismarkt in Wuhan.)

Daling ondanks versoepeling

Van de 17 overlijdens werden er 11 in het ziekenhuis vastgesteld en 6 in de woonzorgcentra. De dodentol door het coronavirus in ons land staat momenteel op 9.522. Van de 70 nieuwe besmettingen werden er 43 vastgesteld in Vlaanderen, 21 in Wallonië en 6 in Brussel. Het is echter nog steeds mogelijk dat het verlengd weekend een effect heeft op deze cijfers. Zo is het nog mogelijk dat het aantal nieuwe besmettingen tegen het einde van de week weer boven de 100 ligt.

“Er worden in ons land nog steeds nieuwe besmettingen vastgesteld, maar de trends dalen”, benadrukt Sciensano, de bevoegde gezondheidsinstelling van de overheid. “Hou dus vol en volg de algemene maatregelen op, zorg goed voor jezelf en voor anderen.”

Alle trends in de cijfers blijven dalen, zowel voor de hospitalisaties als voor de overlijdens en het bevestigde aantal besmettingen. Deze cijfers dalen gemiddeld met 3 tot 5 procent per dag. Dat is goed nieuws, zeker als je bedenkt dat er versoepelingen van de coronamaatregelen werden doorgevoerd. Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad samen om een beslissing te nemen op het vlak van horeca, grotere sociale bubbels en toerisme. 

(Laatste keer grote Veiligheidsraad: neemt premier Wilmès daarna risico in regeringsvorming?)

“Omgekeerde logica”

EPA

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) zei vanmorgen op Radio 1 dat de logica van de coronamaatregelen vanaf maandag 8 juni omgekeerd wordt: “Eigenlijk komen we in een andere fase: tot nu toe probeerden we vast te leggen wat wel mocht, en de rest mocht niet. Ik denk dat we nu op een punt zitten waarop je die logica kunt omkeren.”

“Dat wil zeggen: als je de algemene regels van sociale afstand, handhygiëne en mondmaskers volgt, mag vanaf 8 juni hopelijk alles, behalve een aantal zaken. Dat maakt het voor het publiek ook veel logischer.”

Meer
Lees meer...