Coronacrisis: werkgevers pleiten voor uitstel van zomervakantie en meer nachtwerk en overuren

Wouter De Geest, voorzitter van de werkgeversorganisatie Voka, zegt dat we flexibel moeten zijn als we na de coronacrisis ons niveau van welvaart en welzijn willen behouden. De topman pleit daarom onder meer voor meer nachtwerk en voor het uitstellen van de zomervakantie. De voormalige CEO van BASF wil ook meer mogelijkheden om het aantal vrijwillige overuren dat een werknemer mag presteren, uit te breiden.

EPA

Voka-voorzitter Wouter De Geest zegt in de kranten van De Persgroep dat hij vindt dat “alles bespreekbaar moet zijn”. Hij wijst erop dat nachtarbeid in ons land slechts in heel uitzonderlijke gevallen toegestaan is en dat er al vanaf 20 uur van nachtwerk gesproken wordt. De Geest kijkt naar Nederland, waar dat pas om middernacht het geval is. “Schuif dat op, zodat werknemers meer gespreid kunnen werken”, redeneert de topman. “Zorg voor glijdende uurroosters.”

(Versoepelingen coronamaatregelen: dit mag vanaf vandaag opnieuw.)

Van 100 naar 220 onbetaalde overuren?

EPA

Op jaarbasis mag een werknemer in België 100 vrijwillige overuren presteren zonder dat daar extra loon of inhaalrust tegenover staan. Voka wil dat dat in alle sectoren uitgebreid wordt naar 220 uren. “Als er een piek komt in de vraag zou het toch zonde zijn daar niet aan tegemoet te komen?”, stelt De Geest. Toch stelt de Voka-topman dat niet alles te willen oplossen met overuren.

(Dries Van Langenhove betrapt op lockdownparty door politie.)

Uitgesteld verlof?

De Geest benadrukt daarnaast dat de vakanties in heel wat sectoren collectief geregeld worden. Volgens hem moet het mogelijk zijn om de grote vakantie uit te stellen. Dat zou de economie ten goede komen. “We gaan deze zomer, als dat virus afzwakt en de economie weer zuurstof krijgt, toch niet massaal met verlof gaan en alles weer stilzetten?”, vraagt hij zich openlijk af.

Kwijtscheldingen voor bedrijven en zelfstandigen?

Bovendien pleit Voka voor een uitstel en zelfs een eventuele kwijtschelding van de bijdragen aan de sociale zekerheid voor zelfstandigen en van de bedrijfsvoorheffing voor ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.

(Minister De Crem sluit nieuwe lockdown uit.)

Financiële moeilijkheden in ziekenhuissector

De ziekenhuissector is één van de eerste branches is ons land die zwaar geraakt zijn door de coronacrisis. Anders dan je zou denken, zijn de activiteiten in de Belgische ziekenhuizen sinds de corona-uitbraak sterk afgenomen. Dat blijkt uit de cijfers van de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro. Dat meldt De Tijd. In maart kondigde de federale regering aan dat niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen uitgesteld moesten worden.

  • Er is sprake van 44 procent of bijna 33.000 minder ‘klassieke’ ziekenhuisopnames met overnachting;
  • 76 procent of bijna 59.000 van de geplande operaties werden uitgesteld;
  • de ambulante activiteit daalde dan weer met 67 procent, er was concreet sprake van 709.850 consultaties, labo- onderzoeken en beeldvorming minder.
EPA

“Deze achterstand kan serieuze gevolgen hebben, ook voor de gezondheid van patiënten”, stelt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. “Klachten die initieel niet dringend waren, kunnen dat intussen wel geworden zijn.”

Ook over de financiële gevolgen voor de ziekenhuizen bestaat ongerustheid: “Heel wat ziekenhuizen worstelen om facturen, lonen, leningen te betalen. Er is wel een voorschot van 1 miljard euro gekomen. We verwachten dat mei en juni hiermee financieel overbrugd kunnen worden. Maar de overheid moet dringend verdere maatregelen treffen. Er zijn meer middelen nodig.”

(Zomerkampen en speelpleinwerking kunnen doorgaan onder voorwaarden.)

Meer
Lees meer...