Corrupte Antwerpse flikken maakten grote sier op Tomorrowland met geld dat ze pikten van illegalen

Corrupte Antwerpse flikken maakten grote sier op Tomorrowland met geld dat ze pikten van illegalen

De corrupte Antwerpse agenten die systematisch illegalen van geld en drugs beroofden en hen mishandelden, leefden een luxeleventje met het geld dat ze uit die mensen hun zakken klopten. Zo maakten ze grote sier op Tomorrowland en gingen op dure, verre vakanties. “Die jongens hebben in enkele jaren de hele wereld afgereisd. Wanneer collega’s vroegen hoe ze dat deden, antwoordden ze: overuren kloppen, he.”

Drie agenten zitten nog ­altijd vast, de vierde is vrij onder voorwaarden, een vijfde, een belangrijke pion in de “Bende van Sproetje en Mega Toby” is momenteel op reis in de VS. En volgens verschillende slachtoffers zijn er nog veel meer daders bij betrokken. Het gaat om Besart B., Nick C. en Stéphane S., alle drie jonge inspecteurs tussen 24 en 34 jaar die de dienst uitmaakten in het wijkkantoor Handelsstraat van Antwerpen-Noord.

De vierde agent, Jochen G., werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Hij was wel aanwezig bij een razzia boven café Tanger in de Kerkstraat afgelopen zomer, waar de agenten de boel kort en klein zouden geslagen hebben op zoek naar geld, maar zou zich afzijdig hebben gehouden.

“Mijn cliënt bleef in het café”, zegt zijn advocaat Axel Deschampheleire. “Hij was niet op de hoogte van wat zijn collega’s boven in de appartementen hadden gedaan. Ik denk niet dat hem iets verweten kan worden.” De man is voorlopig voor drie maanden geschorst.

Op vakantie in Amerika

Een vijfde agent is momenteel op vakantie in de Verenigde Staten en liet aan het thuisfront weten dat hij niets met het bestelen van illegalen te maken heeft. Voor alle zekerheid verwijderde hij in de loop van de dag zijn profielfoto van zijn Facebook-pagina.

“Er zijn aanwijzingen dat de slachtoffers willekeurig gecontroleerd werden, geslagen en beroofd van hun bezittingen”, zegt de parketwoordvoerster. “Ze gingen systematisch te werk en viseerden illegalen en mensen in een precaire positie. Het parket tilt zeer zwaar aan de feiten.”

“Sinds twee zomers is er elke dag wel iemand zijn gsm of een paar honderd euro kwijt”, getuigt de eigenaar van café Tanger in Het Laatste Nieuws. “Ik heb het zonder overdrijven al zeker honderd keer gehoord. En ze wisten goed wie ze moesten hebben.”

Grote sier op festivals en in discotheken

De corrupte agenten zouden minstens zes maanden zijn afgeluisterd onder meer met verborgen micro’s in de combi’s. De agenten hielden er een opvallend liederlijke levensstijl op na. Ze maakten meerdere keren per jaar exotische reizen, hingen rond in dure discotheken en maakten grote sier op festivals als Tomorrowland. Dat zetten ze ook op Facebook allemaal. “Veel overuren kloppen” luidde de uitleg als er iemand daar naar informeerde.

Plaag

De vijf zouden al sinds 2012 op systematische wijze geld aftroggelen van illegale vreemdelingen. Uit de verhalen van de vermeende slachtoffers blijkt trouwens dat de vijf politiemensen die nu in beeld komen, lang niet de enigen zijn. “Het bestelen van mensen is pas echt een plaag geworden sinds het DOT (Drugs Ondersteuningsteam) de straat is opgegaan.

Zo werd afgelopen weekend nog een dealer 500 euro afhandig gemaakt. Ze hebben die jongen, die in Borgerhout werd opgepakt, ergens in de buurt van Ranst gedropt. Voor die agenten is het gemakkelijker om zo’n dealer zijn drugs en geld afhandig te maken en hem wandelen te sturen, dan achteraf nog een hoop papierwerk te moeten doen” getuigt iemand in Het Nieuwsblad.`

Gesponsorde artikelen