Country, leven op toer en dubbelplaat: wij spraken met DevilDriver vlak na hun optreden op Alcatraz

Country, leven op toer en dubbelplaat: wij spraken met DevilDriver vlak na hun optreden op Alcatraz

DevilDriver speelde op zaterdag een ontzagwekkende show op Alcatraz. De band heeft net een nieuwe plaat ‘Outlaws ‘til the End: Vol. 1’ uit, waarop ze countrynummers coveren in hun extreme metal stijl. Wij spraken met zanger Dez Fafara en gitarist Neal Tiemann vlak na hun show op Alcatraz.

Hoe ging het?

DevilDriver: Goed. We wisten niet hoe het optreden zou zijn. We komen net van het vliegtuig en hebben ongeveer zes dagen niet geslapen. Onze crew was ook moe. Maar ik ben trots op de eenheid die we zijn en wat we hier gedaan hebben. Het is belangrijk om van je leven te genieten en samen met vrienden te spelen. Twee van mijn beste vrienden zijn onlangs gestorven. Sindsdien probeer ik zoveel mogelijk uit het leven te halen. Maar het publiek was vanavond echt geschift. Ik twijfelde om de show even stil te leggen, omdat het zo intens was. Maar je moet mensen gewoon laten doen. Metal is nu eenmaal tribal. Metal is nu eenmaal gewelddadig. Het is een aanval. Wij zijn niet de band die je hartjes zal geven. We zijn hier om vernietiging te zaaien.

Countryplaat

Jullie hebben niet zolang een nieuwe plaat ‘Outlaws ‘til the End: Vol. 1’ uitgebracht vol covers van countrynummers met gastmuzikanten. Komt er ook een Vol. 2?

DevilDriver: Ja. Veel vrienden uit de metalscene hebben ons gebeld en gevraagd waarom zij niet mee op de plaat mochten. Als ik in het VK of in Europa ben, moet ik altijd uitleggen dat we op feestjes in de VS muziek van pakweg Slayer en Johnny Cash gewoon door mekaar draaien. We houden van metal omdat de muziek zo echt is. Country heeft dat ook, maar pop country niet. Dat aspect van Amerika wordt door veel fans weleens vergeten.

Randy Blythe en Mark Morton van Lamb of God, Lee Ving van FEAR, Glenn Danzig, Chuck Billy van Testament, John 5, John Carter Cash en Ana Cristina Cash, Wednesday 13, Brock Lindow van 36 Crazyfists en Burton C. Bell van Fear Factory.

Welke artiesten staan op jullie verlanglijstje voor ‘Vol. 2’?

DevilDriver: Ik wil opnieuw in zee gaan met John Carter Cash en Ana Cristina Cash. Jamie Johnson wil ik ook, hij is een échte outlaw. Het zou tof zijn om John 5 en Kerry King te hebben. Het zou ook tof zijn als Randy Blythe weer meedoet. Keith Morris zou ook cool zijn. Ik zou graag met een aantal punkrockers samenwerken. Het zou gewoon interessant zijn om ook samen te werken met mensen rondom ons. Niet persé metalbands, maar mensen die met andere genres bezig zijn.

Leven op toer

Jullie leven van jullie muziek. Wat moet je allemaal opgeven om op dit niveau in een band te zitten.

DevilDriver: Sommigen van ons zijn weg van onze vrouwen, kinderen en huisdieren. Je bent weg van je eigen toilet en bed. Je offert heel wat op. Ik ben al bijna 24 jaar aan het toeren en mijn vrouw (Dez, red.) is nog maar één keer in Europa geweest. Nu doe ik dat zo niet meer. Ofwel stop ik, ofwel gaat ze mee. Zij is nu de manager van de band. Als je een echte muzikant bent en toert zoals ons, dan offer je alles op. Normaal zijn we ongeveer 200 dagen per jaar op toer.

Maar we houden ervan. Ik ben nu interviews aan het afleggen, terwijl ik ook had kunnen slapen. We kunnen ons niet inbeelden om iets anders te moeten doen.

Dubbelplaat

Wat zijn jullie toekomstplannen, buiten ‘Vol. 2’ opnemen?

DevilDriver: We zijn nu een dubbelplaat aan het opnemen. De ritmegitaar en drum is al af. Zodra we thuis zijn beginnen we aan de solo’s. We zijn van plan om dat project binnen de zes maanden af te ronden. Daarna gaan we toeren tot we omvallen. Het is bucketlist-tijd. We hebben nooit een coveralbum gedaan. We did it. We hebben nooit een dubbelplaat gedaan. We did it.

Zit er een concept achter die dubbelplaat?

DevilDriver: Op gebied van tekst gaan we naar een plek, vergelijkbaar met die van onze platen ‘The Fury of Our Maker’s Hand’ en ‘The Last Kind Words’. Die gingen in hun geheel over de mensheid, het samenkomen van zielen en hoe we elkaar behandelen en zouden moeten behandelen. Het wordt een erg diepe plaat. Ik ga er op vlak van tekst meer in steken dan ooit.

Je zal dus een plaat krijgen en daarna nog een zes maanden later. Mensen gaan dit echt tof vinden en het is heel heavy, geen bullshit!

Gesponsorde artikelen