Left Right
scrollTop top

COVID-19 infecties stijgen: Delta-variant verspreidt zich naar 132 landen


Delta verspreidt naar 132 landen
© 28 juli 2021, Dhaka, Bangladesh: De impact van de deltavariant van het coronavirus (COVID-19) doet het aantal infecties en sterfgevallen in heel Bangladesh toenemen. Het aantal patiënten neemt toe in bijna elk ziekenhuis in de hoofdstad. / Isopix

Het aantal Covid-19-infecties is vorige week tot meer dan 3,8 miljoen gestegen, meldde het VN-gezondheidsagentschap woensdag. Dat is een stijging van acht procent.

De Delta-variant zorgt voor een opflakkering van het Covid-19-virus. De laatste gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tonen een aanzienlijke stijging in Noord- en Zuid-Amerika en het westelijk deel van de Stille Oceaan, die respectievelijk met 30 en 25 procent stegen. 

Dit draagt bij tot een scherpe stijging van het totale aantal sterfgevallen door het coronavirus. Het aantal klom deze week op tot meer dan 69.000 sterfgevallen. Dat is 21 procent meer dan vorige week.

Als het op deze manier verderloopt, dan zal het globale aantal Covid-19-gevallen in de komende twee weken de 200 miljoen kunnen overschrijden, volgens de WHO. 

Regionaal overzicht

Ook Zuidoost-Azië meldde een toename van het aantal nieuwe infecties. Het percentage ligt op drie procent meer, hoewel dat veel lager is in vergelijking met de voorgaande zeven dagen.

Het aantal nieuwe sterfgevallen is in alle regio’s gestegen, behalve in Europa. Daar is het aantal sterfgevallen vergelijkbaar met de week ervoor. 

De Verenigde Staten doet het daarentegen veel slechter. Daar zijn meer dan een half miljoen nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn 131 procent meer besmettingen dan de week ervoor, een explosieve stijging.

Daarna volgen Brazilië – 324.334 nieuwe gevallen; Indonesië – 289.029 nieuwe gevallen; het Verenigd Koninkrijk – 282.920 nieuwe gevallen; en India – 265.836 nieuwe gevallen. 

De grafiek hieronder brengt die cijfers terug naar gevallen per 100.000 inwoners.

Het wereldwijde totaal van 194.608.040 bevestigde COVID-19 bevat 4,1 miljoen sterfgevallen.  

Sinds maandag zijn er meer 3,9 miljard vaccindoses toegediend. Toch heeft slechts 1,1 procent van de mensen in laag-inkomenslanden al één dosis gekregen.

Update over de varianten

Van de vier COVID-19-mutaties die door de WHO zijn aangemerkt als “varianten die zorgen baren“, zegt het VN-agentschap het volgende:

  • De Alpha-variant is aanwezig in 182 landen,
  • Beta in 131, 
  • Gamma in 81,
  • en na het bereiken van acht nieuwe landen in de afgelopen week, is de Delta-variant nu in 132 landen aanwezig.

Wat de doeltreffendheid van de vaccins tegen het coronavirus betreft; de WHO haalde verschillende laboratoriumstudies aan. Daaruit blijkt dat de overdracht op gezinsleden met ongeveer de helft afneemt wanneer de besmette persoon minstens één vaccin kreeg, in vergelijking met iemand die geen vaccinatie heeft gehad.

Het VN-agentschap voegde eraan toe dat het besmettingsrisico nog verder daalt als mensen al hun twee vaccins hadden gekregen. Dat is natuurlijk op voorwaarde dat hun tweede prik al zeven tot 14 dagen geleden is.

Wat de doeltreffendheid van COVID-19-vaccins tegen de vier zorgwekkende varianten betreft, verwijst de WHO naar studies die “een veelvoudige vermindering van de neutralisatie” hebben aangetoond.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…